Zana Marjanović: Na jednu konvertibilnu marku uloženu u domaći film, FBiH dobiva deset

Radiosarajevo.ba
Zana Marjanović: Na jednu konvertibilnu marku uloženu u domaći film, FBiH dobiva deset

Zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Zana Marjanović govorila je o isplativosti ulaganja u film u našoj zemlji, a izlaganje je distribuirala i na adresu naše redakcije. Prenosimo njen tekst u rubrici Ja mislim.

Piše: Zana Marjanović, zastupnica u Parlamentu FBiH 

Iz godine u godinu možemo uočiti smanjenja u budžetskim sredstvima FBiH predviđenim za kulturu i sport. Naime, ovaj trend je konstantan još iz 2008. godine i ne čini se alarmantnim s obzirom na to da se uvijek radi od 3 do 10 posto smanjenja budžeta u odnosu na prethodnu godinu. No, ako uzmete u obzir da takav trend postoji sedam godina, onda shvatate da putem zbirnog rezultata dolazite do velikih umanjenja. 

Prijedlog Vlade Federacije u Nacrtu budžeta FBiH za 2016. godinu o kojem ću danas govoriti je umanjenje finansijskih sredstava namijenjenih Fondaciji za kinematografiju, a koji zbog pozitivnih efekata na privredu FBiH ne bi trebao biti izložen mjerama štednje Vlade. 

S iznosa od tri miliona KM iz 2008. iznos predviđen za 2016. godinu, tokom posljednjih sedam godina, smanjen je za više od 50 posto (1 660 000 KM).

Fondacija za kinematografiju djeluje u sklopu Ministarstva za kulturu i sport FBiH s ciljem pružanja finansijske potpore razvoju kinematografije. Osnovana je 2002. godine kao odraz volje Vlade FBiH da zbog velikog uspjeha bh. filmskih autora, osigura organiziranu javnu podršku za domaću produkciju.

Danas, trinaest godina nakon osnivanja Fondacije prevaziđen je proizvodni kapacitet. Bilježimo stalni pad sredstava Fondacije, dok s druge strane rastu potrebe i broj produkcija koje se bave kinematografijom iz svih kantona. U 2014. je zabilježen rekordni broj prijava za produkcijska sredstva. Broj obrazovanih ljudi koji žele raditi i stvarati u struci je svake godine sve veći. Dolaze nove generacije redatelja, producenata, glumaca iz Tuzle i Sarajeva koji nemaju mogućnost da se bave svojom strukom u svojoj zemlji. Zato se kao i njihovi vršnjaci doktori, pravnici, ekonomisti, mladi umjetnici odlučuju napustiti BiH.

Uvažene kolegice i kolege zastupnici, pitam vas, koliko mladih bh. umjetnika poznajete? Uvjerena sam vrlo malo, jer oni koje jedino možete poznavati više ne spadaju među “mlade” umjetnike. Oni pripadaju generacijama koje su snimale svoje prve filmove i osvajali mnogobrojna međunarodna priznanja tokom “zlatnog doba” Fondacije kada je budžet iznosio tri miliona KM. Današnji mladi autori nemaju tu vrstu podrške. Ne smijemo dozvoliti da bh. kinematografija propadne, jer s njom ne samo da će propasti novi potencijali nego i jedna od rijetkih uspješnih privrednih grana Federacije. 

Prema istraživanju Mapiranje filmske industrije u BiH, projektu koji je finansirao UNESCO u 2012. godini, na budžet Fondacije u iznosu od 2 200 000 KM ukupan promet kinematografske industrije bio je 20 miliona KM. Direktne strane investicije bile su 6,7 miliona, a izvoz 4,1 milion. Također je bitno napomenuti da sredstva koja Federacija ulaže u poticaj kinematografije finansiraju do 30 posto budžeta projekata. Ostalih 70 posto producenti uglavnom pronalaze u vidu stranih investicija, naročito s obzirom na članstvo BiH u međunarodnim tijelima poput Euroimagea i Media programa Evropske komisije. 

Govoreći jednostavnim rječnikom, na svaku uloženu marku u domaći film, FBiH dobiva deset KM.  

Upoznati smo s činjenicom da je Federalno ministarstvo za kulturu i sport FBiH u nezavidnom položaju kada je u pitanju godišnji budžet, da su zahtjevi veliki, a mogućnosti male. No, kako bi stvorili sistem u kojem je Fondacija za kinematografiju više ovisna o uspjehu filmova na samom tržištu nego o ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi Federacija, ovim putem upućujem inicijativu Vladi Federacije da osigura podršku od dva miliona KM za 2016. godinu. To je neophodni minimum koji omogućava da se na godišnjem nivou snimi bar jedan bh film. Također bih zamolila da se tražena podrška ne ostvaruje putem preraspodjele unutar Federalnog ministarstva za kulturu i sport, jer je ukupni budžet ovog ministarstva smanjen za 600.000 KM.

Imajući u vidu dobit koju donosi Federaciji, finansijska podrška kinematografiji ne bi smjela biti podložna mjerama štednje Vlade Federacije. U suprotnom ćemo konstantnim smanjenjem ulaganja ugasiti ovu izuzetno uspješnu privredno kulturnu granu.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!


Tekstovi objavljeni u rubrici 'Ja mislim' ne odražavaju nužno stavove portala Radisoarajevo.ba 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije