! / Zajednička Nobelova nagrada za ekonomiju za borce protiv globalnog siromaštva

14. 10. 2019. u 13:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Dobitnicima Nobelove nagrade iz oblasti ekonomskih nauka za 2019. godinu proglašeni su Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer "zbog njihovog eksperimentalnog pristupa ublažavanju globalnog siromaštva", saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

U obrazloženju Švedske akademije navodi se da su svojim istraživanjem trojica laureata "značajno poboljšala našu sposobnost u borbi protiv globalnog siromaštva".

"U samo dvije decenije, njihov novi pristup zasnovan na eksperimentima transformisao je ekonomiju razvoja, što je polje istraživanja u procvatu. Ovogodišnji laureati su uveli novi pristup dobivanju pouzdanih odgovora o najboljim načinima borbe protiv globalnog siromaštva. Kao rezultat jedne od njihovih studija, više od pet miliona djece u Indiji je imalo koristi od program podučavanja u školama", navodi se, između ostalog, u obrazloženju Akademije nauka. 

Nagrada u oblasti ekonomskih nauka, koja je uvedena znatno kasnije i nije predviđena Nobelovim testamentom, dodjeljuje se posljednja.

Prethodno su proglašeni dobitnici nagrade za fiziologiju ili medicinu, hemiju, književnost i mir. Svečanost dodjele nagrade se održava 10. decembra, na dan kada je preminuo Alfred Nobel.

NEMA KOMENTARA