Više od trećine djece mlađe od 15 godina u BiH nema uslove za učenje kod kuće

Radiosarajevo.ba
Više od trećine djece mlađe od 15 godina u BiH nema uslove za učenje kod kuće
Arhiv / Ilustracija

Siromaštvo prevazilazi problem nedostatka hrane, smještaja ili odjeće. Ono ostavlja posljedice i na nekoliko generacija, kojim se mora pomoći da izađu iz tog začarnog kruga.

Više od trećine djece mlađe od 15 godina u Bosni i Hercegovini nema odgovarajuće uslove za učenje kod kuće, kao što su knjige prilagođene uzrastu ili prostor za domaću zadaću, navodi se u analizi Svjetske banke (World bank) u BiH. 

Minuta rada poslanika i delegata u Parlamentu BiH košta 2.800 KM!

Prošlo je godinu dana od općih izbora, a Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) sabrao je brojke i izračunao koliko su građani platili a koliko su izabrani uradili. Prema infografici CIN-a objavljenoj na Facebook stranici, poslanici i delegati u Parlamentu BiH su od početka decembra 2018. do kraja augusta 2019.

U objavljenoj analizi na 33 stranice, navodi se da u cijeloj zemlji, 27 procenata stanovništva je u riziku od siromaštva.

Drugim riječima, ugrubo dva od svakih 7 pojedinaca iz stanovništva ima ekvivaliziran raspoloživi prihod, uključujući socijalne transfere, ispod 60 procenata nacionalnog srednjeg prihoda (koji je prema našim podacima, u 2011. iznosio 2.469).

Ilustracija - undefined

FOTO: Arhiv: Ilustracija

Unutar BiH, udio stanovništava u riziku od siromaštva je veći u RS (28 procenata), nego u FBiH (26 procenata), a u prosjeku je veći u ruralnim (33 procenta), nego u urbanim (17 procenata) područjima.

Rizik od siromaštva je također veći među onima koji žive u domaćinstvima čiji je nosilac stariji od 50 godina i u domaćinstvima čiji je nosilac muškarac.

Alarmantno je da 73 procenta osoba sebi ne može priuštiti redovan obrok od mesa ili proteina. 

Udio stanovništva kojeg prati uporno siromaštvo je skoro 6 procentnih poena veće u RS nego u FBiH, a 7 procentnih poena veće u ruralnim područjima, pri čemu su obje razlike statistički značajne na nivou od 5 procenata.

Trećina djece ispod 16 godina nije redovno uključena u slobodne aktivnosti, 28 procenata ne ide na školske izlete i aktivnosti, 17 procenata ne jede redovno svježe voće i povrće, a 2 procenta nema redovno tri obroka na dan, navodi se u analazi Siromaštvo i socijalna isključenost u Bosni i Hercegovini. 

Kompletnu analizu na 33 stranice možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije