"Zahtijevamo da društvene mreže poštuju zakone država u kojima ostvaruju profit"

0
Fena
"Zahtijevamo da društvene mreže poštuju zakone država u kojima ostvaruju profit"
Fena/Vijeće Evrope / Daniel Holtgen

Zahtijevamo da društvene mreže poštuju zakone država u kojima ostvaruju profit, izjavio je za Fenu Specijalni predstavnik za antisemitske, antimuslimanske i druge oblike vjerske netrpeljivosti i zločina iz mržnje pri Vijeću Evrope Daniel Holtgen.

Nakon nedavnih napada na zgradu Kapitola u SAD-u, u kojima su važnu ulogu igrale društvene mreže, mnoge evropske država i EU institucije pokušavaju kreirati pravni okvir za regulaciju govora u virtualnom prostoru pri čemu, istovremeno, ulažu napore da zaštite slobodu govora uz izbjegavanje cenzure.

Tim povodom, Holtgen je kazao da je potrebno buditi svijest o širenju ilegalnog govora mržnje, poput negiranja holokausta.

"Smatram da nam je neophodno da institucije i međunarodne organizacije imaju sve više aktivnosti po ovom pitanju. Na taj način će više ljudi biti uključeno u te procese i to će pomoći u podizanju svijesti", rekao je Holtgen za Fenu.

Upitan kako vidi situaciju s regulisanjem društvenih medija u narednih pet godina, izrazio je dozu optimizma.

"Već je došlo do velikih poboljšanja. Ako budemo imali stroge zakone, platforme društvenih mreža će početi reagovati na odgovorniji način jer će biti suočene sa sankcijama ukoliko to ne budu radile", poručio je on.

Napomenuo je da je društvenim mrežama bitna reputacija zbog korisnika i da je to jedan od elemenata kojima se mogu primorati da budu odgovorniji u smislu sadržaja koje će dopuštati na svojim platformama.

"Sve što želimo i što zahtijevamo je to da društvene mreže poštuju zakone zemalja u kojima ostvaruju profit i da preuzmu odgovornost za sadržaj koji se nalazi na njima", zaključio je Holtgen u izjavi za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije