Suđenje zbog nereda na Kapitolu: Trump iznenadio američku javnost svojim potezom

Radiosarajevo.ba
Suđenje zbog nereda na Kapitolu: Trump iznenadio američku javnost svojim potezom
Foto: EPA-EFE / Donald Trump/Arhiva

Advokati bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak su odbili poziv demokrata da on iduće sedmice svjedoči u postupku svog opoziva.

Demokrati Zastupničkog doma optužuju Trumpa da je potaknuo pobunu kad je pozvao svoje pobornike da se "bore“ protiv njegovog poraza na predsjedničkim izborima.

Oni su 6. januara nasilno upali u Kapitol dok je tamo trajala potvrda izborne pobjede predsjednika Joea Bidena, a u sukobima je živote izgubilo petero ljudi, uključujući policajca.

"Predsjednik neće svjedočiti u tom neustavnom procesu“, rekao je Trumpov savjetnik Jason Miller za agenciju Reuters.

Pravnici su ove sedmice odbacili optužbu zbog koje se traži Trumpov opoziv i naglasili da njegovu tvrdnju da se na izborima 3. novembra varalo štiti Prvi amandman američkog Ustava.

U njemu stoji da Kongres ne smije uskraćivati slobodu govora ili štampe, pravo građana na mirno okupljanje ili da od vlasti traže ispravljanje nepravdi.

Trumpa je u četvrtak na svjedočenje pod zakletvom pozvao demokratski zastupnik Jamie Raskin, voditelj postupka opoziva u tom tijelu.

Nekoliko senatora u međuvremenu je reklo da je Trumpovo svjedočenje loša ideja. Republikanac Lindsey Graham, jedan od najvećih saveznika bivšeg predsjednika, kazao je kako "to ne bi bilo u ničijem interesu“.

Za opoziv u gornjem domu Kongresa u kojem sjedi 100 senatora potrebna je dvotrećinska većina, što znači da bi se demokratima trebalo pridružiti 17 republikanaca. Proces bi trebao početi u utorak, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije