Roditelji uglavnom protiv polaganja eksterne mature

Radiosarajevo.ba
Roditelji uglavnom protiv polaganja eksterne mature
Arhiv / Ilustracija

Sve je više rasprava u javnosti o tome hoće li učenici devetih razreda u Kantonu Sarajevo polagati eksternu maturu, ili pak ne.

U vezi s tim je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Odbor Kantona Sarajevo, nadležnom ministarstvu podnio inicijativu da učenici devetih razreda ni ove godine ne polažu eksternu maturu, piše BHRT.

Održavanju eksterne mature također se protivi i Vijeće roditelja sarajevskog kantona. Konačna odluka je na resornoj ministrici, ali i dalje nije poznata.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Iz Vijeća roditelja kao argumente navode preporuke psihologa i pedagoga da se djeci, koja su prinudno imala online nastavni proces u protekle gotovo dvije školske godine, zbog nepotpunog usvojenog znanja i časova, polaganje treba odgoditi.

Također, navode da nije ispoštovan zakon, te da je kataloge zadataka ministarstvo trebalo objaviti prije šest mjeseci, i da je ovo još jedan udar na budžet jer su djeci potrebne dodatne instrukcije kako bi savladali gradivo propušteno zbog onlajn nastave.

"Mi još nismo svjesni kakve je onlajn nastava ostavila posljedice po našu djecu i njihovo mentalno zdravlje, samim tim, izlagati ih dodatnom stresu smatramo da je potpuno neprihvatljivo", napominje Elvira Kavazović iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja stiže stav da eksterna matura u Kantonu Sarajevo nije ono što je svugdje u svijetu - a to je državna ili mala matura, jer se polaže samo u dva kantona u Federaciji BiH u odnosu na cijelu zemlju. Smatraju da eksterna matura ne bi postigla rezultate koji se očekuju.

"Postavlja se pitanje šta je sa onim što smo učenicima mogli da ponudimo prethodne dvije godine i da li smo im ponudili dovoljno i da li možemo tražiti povratnu informaciju u vidu njihovog znanja", kazao je Saudin Sivro iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Saudin Sivro - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Saudin Sivro

Katalozi za pitanja za tri potrebna predmeta, koji se tiču polaganja eksterne mature, objavljeni su 15. decembra i učenici imaju šest mjeseci da se pripreme za polaganje, kaže Lamija Husić iz Ministarstva za odgoj i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Poručuje da je to zakonska obaveza te da se nastavni proces u ovoj godini odvija regularno, i da su stečeni uslovi za polaganje eksterne mature. Postojeći katalozi su revidirani u cilju rasterećenja učenika, a pitanja će biti izvučena iz 200 ponuđenih pitanja u katalogu, dodaju iz ministarstva.

No, roditelji strahuju da bi zbog loših rezultata eksterne mature djeca mogla bii spriječena da upišu željene škole.

"Roditelji i Vijeće roditelja imaju određene prijedloge koji se tiču kriterija za upis u prve razrede srednje škole i to nam se čini jedan zanimljiv prijedlog gdje bi mogli naći prostor za korekciju, naime manje od trećine bodova nose rezultati eksterne mature", ističe Husić.

Zbog sve većih javnih rasprava među roditeljima, Vijeće roditelja provelo je anketu u kojoj je gotovo 2.500 roditelja, među više od 3.000 anketiranih, protiv polaganja eksterne mature, i ono što očekuju je da ministarstvo uvaži mišljenja roditelja.

Iz ministarstva još kažu da polaganje eksterne mature takođe zavisi od epidemiološke situacije u drugom polugodištu.

Dodaju da se Katalozi nalaze na veb stranici ministarstva, na dijelu koji se zove eksterna matura, te pozivaju učenike i roditelje da pogledaju pitanja i podijele između sebe i sa ministarstvom svoja mišljenja. Do tada i djeci i roditeljima samo preostaje čekanje konačne odluke, koju ministrica najavljuje uskoro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije