KS / Sarajevo: Otkazana eksterna matura za učenike devetih razreda

07. 05. 2021. u 19:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 269

Vlada Kantona Sarajevo primila je danas k znanju informaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, a koja se odnosi na otkazivanje eksterne mature za učenike devetih razreda osnovnih škola KS u ovoj školskoj godini.

Resorna ministrica Naida Hota Muminović obrazložila je razloge ove odluke:

"Uzeli smo u obzir sve pedagoške razloge. Naši učenici su pohađali ovu školsku godinu u online okruženju ili po kombinovanom modelu, kao i dio prethodne školske godine. Svjesni smo, također, da je u tim okolnostima izostao faktor socijalizacije, druženja, kao i svega onoga što školski život čini boljim i relaksiranijim", istaknula je.

Dodala je da su uvažili i epidemiološke izazove i ograničenja, u smislu okupljanja, a "eksterna matura se ipak provodi pod jednakim uvjetima i u isto vrijeme".

"S tim u vezi, našim maturantima utvrdit će se ekvivalent bodova potrebnih za upis u srednje škole kroz upisni sistem EMIS i na taj način ćemo prevazići potrebni broj bodova od maksimalno 30, koliko je i ranije nosila eksterna matura", navela je ministrica.

Poručila da sve podrobnije informacije učenici mogu dobiti u školama koje pohađaju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)