Vrhunski stručnjaci iz ginekologije i perinatologije na kongresu u BiH

Radiosarajevo.ba
Vrhunski stručnjaci iz ginekologije i perinatologije na kongresu u BiH
Fena / Dr. Selma Porović
Vrhunski predavači iz regije i svijeta u oblasti ginekologije i opstetricije (porodiljstvo), pedijatrije, neonatologije i onkologije okupit će se u BiH na drugom regionalnom kongresu iz oblasti ultrazvučne dijagnostike.

Kongres će biti održan od 28. do 30. oktobra biti održan na Jahorini, a cilj je razmjena znanja.

Organizator tog skupa je Ian Donald škola u BiH, a sudjelovat će predavači iz Turske, Makedonije, Indije, Velike Britanije i drugih dijelova svijeta.

Najavljen je dolazak stručnjaka iz perinatalne medicine prof. dr. Ericha Salinga, američkog ginekologa i etičara prof. Franka Chervenaka, kao i prof.dr. Asima Kurjaka, prof.dr. Veljka Vlaisavljevića, prof.dr. Milana Stanojevića.

U radu tog skupa sudjelovat će i bh. stručnjaci prof.dr. Jadranka Dizdrarević, te mr.sc.dr. Selma Porović, prim. dr. Taib Delić i dr. Suada Tinjić.

Kodirektorica Ian Donald škole u BiH Selma Porović kaže Feni da je drugi regionalni kongres uvod u IV svjetski kongres o ultrazvuku koji će biti održan 2018. godine u Sarajevu te da je organizacija takvog skupa značajno priznanje kako za organizatora tako i za BiH u cjelini.

Porović navodi da Ian Donald škola (IDS) u BiH djeluje 12 godina, a organizacija ovog kongresa kruna je dosadašnjeg djelovanja. Glavna aktivnost je globalna edukacija iz oblasti ultrazvuka, a Sarajevo i BiH imaju mogućnost da postanu „rasadnik vrhunskih stručnjaka iz oblasti medicine“.

IDS najveća globalna asocijacija za edukaciju u svijetu je prisutna u 110 država.

Prof.dr. Erich Saling – jedna od živih legendi koji je prije gotovo 60 godina vizionarski

predvidio da o istom biću u dvije različite faze njegova života, onoj u maternici majke i onoj u prvih 7 dana života, zajednički brinu dvije specijalnosti, ginekolog i pedijatar, ali i više drugih graničnih područja kao što su interna medicina, socijalna medicina, stomatologija, epidemiologija i druge. Stvorio se pojam perinatalnog tima koji po potrebi uključuje i dječje hirurge i neurohirurge. U razvijenom svijetu danas se već uspješno operiraju neke malformacije u nerođene djece i to još u maternici majke. Temelje toj raskošnoj dijagnostičkoj primjeni snažno je udario naš gost Erich Saling iz Berlina. Odgojio je hiljade vrsnih stručnjaka, a značajan broj i iz naše regije. Nositelj je bezbroj uglednih stranih odlikovanja. Iako u 92. godini života još uvijek je impresivno aktivan.

Prof.dr. Frank Chervenak je šef najveće privatne univerzitetske klinike Cornell u New Yorku. Autor je 38 knjiga. Istaknuti bioetičar u Americi i izvanredan učitelj.

Prof.dr. Asim Kurjak, vodeće ime iz naše regije, ali i u Europi i svijetu. Vršio je niz prestrižnih dužnosti u europskoj i svjetskoj perinatalnoj medicini. Uredio je ili napisao 110 knjiga što su tiskane na 14 jezika svijeta. Sa 6.500 citata najcitiraniji je autor od svih što su naši gosti na Jahorini. Predsjednik je Svjetske akademije perinatalne medicine gdje je naslijedio prof. Salinga.

Prof.dr. Veljko Vlaisavljević iz Maribora, prvo je ime regionalne izvantjelesne oplodnje I jedan od vodećih europskih stručnjaka u tom području.

Prof.dr. Milan Stanojević je u ovom mandatu predsjednik Svjetske asocijacije perinatalne medicine, ugledni pedijatar neonatolog, vrlo produktivan znanstvenik i izvrstan praktičar. Ima preko 1.000 citata.

Prof.dr. Aleksandar Ljubić, višegodišnji direktor ugledne Klinike za ginekologiju i akušestvo Univerziteta u Beogradu, sada na dužnosti direktora Medikol. Sretna je kombinacija stručnjaka za humanu reprodukciju i kliničara perinatologa.

Prof.dr. Narendra Malhotra je istaknuti lider u humanoj reprodukciji i perinatalnoj medicini Indije. Direktor je tamošnje Donald Škole. Iz naše zemlje govornici su prim.dr. Taib Delić, dr.mg. Selma Porović, koji su direktori sarajevske Škole, te Suada Tinjić, direktor Škole u Tuzli. Ovo je njihov prvi izlazak na uglednu međunarodnu znanstvenu scenu i valja se nadati da će biti ravnopravni sa našim stranim gostima.

Prof. Dizdarević, višegodišnja šefica klinike u Sarajevu, odgojila je niz generacija ginekologa, napisala brojne radove i izlagala na uglednim tribinama diljem svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije