Vodeća EFT terapeutica Polychroni: Dozvolite sebi da budete ranjivi

S. Š. J.
Vodeća EFT terapeutica Polychroni: Dozvolite sebi da budete ranjivi
Individualnost i neovisnost su postali zahtjevi modernog doba, iako nas upravo oni otuđuju jedne od drugih.

Profesorica Kyriaki Polychroni, vodeća je EFT (Emotionally focused therapy) terapeutica i trenerica u Europi, koja u Sarajevu predaje na treningu terapije parova u organizaciji Udruženja za sistemsku praksu i terapiju BiH (USPIT) od 23. do 26. novembra.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba pojašnjava da je najveći problem današnjice, upravo ogroman pritisak društva na parove.

"Današnji parovi imaju velikih problema, jer na nas utječe zapadno društvo, najviše američko društvo koje potencira neovisnost. Čim pomislite da niste neovisni, osjećate se slabima. Kada govorimo o ljudima, to nije tačno. Ljudi su međuovisni. Neovisnost nas čini zatvorenima, a jedini način da danas budete u dobroj vezi jeste da dozvolite sebi da budete ranjivi. Važno je razviti vezu u kojoj se osjećate sigurno, kako biste mogli služiti svojoj autonomiji, te ujedno tu autonomiju prenijeti u svoju vezu", objašnjava trenerica.

kyriaki_polychroni_rsa02.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Dodaje da je osnovna ljudska potreba sigurna emotivna povezanost sa drugim ljudima.

"Mi smo sisari i trebamo se. Ne možemo preživjeti bez drugih. U današnjem svijetu možete živjeti sami, možete imati posao, stan, ali emocionalno, ljudsko biće treba drugo ljudsko biće kako bi preživjelo i osjećalo emocionalnu sigurnost", kaže trenerica.

EFT je zapravo emocionalno fokusirana terapija, bazirana na filozofiji spajanja, sigurnog povezivanja.

kyriaki_polychroni_rsa10.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Pokušavamo pomoći parovima i porodicama da razumiju kako blokiraju svoju vezu kada osjećaju da su ranjivi ili strahuju da ih druga osoba ne prihvaća. Inače reagiramo negativnim osjećajima, ljutnjom, frustracijom, udaljujemo se i isključujemo. EFT pomaže parovima da razumiju svoje reakcije i dosegnu do skrivenih i ranjivih (primarnih) emocija poput straha da će izgubiti svog partnera, ili da im je potrebno njihovo prihvaćanje. Emocije poput ljutnje rastavljaju parove, a ranjive emocije ih spajaju", govori Polychroni.

Iako brojni psiholozi godinama savjetuju i govore kako prvo trebamo pronaći sebe, prije nego započnemo ozbiljnu vezu, Polychroni tvrdi kako je filozofija EFT-a ustvari da partneri to urade u isto vrijeme.

"Želite osjetiti da je druga osoba tu za vas, da osjetite da ste prihvaćeni u toj vezi baš takvi kakvi ste i svaki put kad budete ranjivi da osjetite da ste tu jedni za druge. Što ste u sigurnijoj vezi, lakše ćete pronaći sebe, što više pronađete sebe, vaša veza je sigurnija", dodaje Polychroni.

Iako su istraživanja proteklih 15 godina pokazala kako je EFT pomogla oko 75 posto parova da prebrode svoje probleme, ipak postoje slučajevi u kojima ovaj tip terapije ne pomaže.

kyriaki_polychroni_rsa07.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Ako postoji nasilje, fizičko zlostavljanje, ovisnost o supstancama ili ako postoji afera koja i dalje traje, onda EFT nije preporučljiva. Drugi dio terapije zalazi duboko u te emocije, a kod ovakvih parova ne postoji sigurnost. No, kada afera ili ovisnost prestanu, a parovi žele raditi na svojoj vezi, onda možemo početi sa EFT-om", poručuje naša sagovornica.

Na kraju razgovora, Kyriaki Plychroni parovima savjetuje da se odmaknu od utjecaja zapadnih vrijednosti koje se prvenstveno odnose na neovisnost. 

"Prihvatite svoju autonomiju kroz međuovisnost. To je princip života. Prihvatite da trebate drugu osobu u svom životu i recite im to".

Trenerica i terapeutica Kyriaki Polychroni predaje na treningu terapije parova koji je organiziralo Udruženje za sistemsku praksu i terapiju BiH (USPIT) od 23. do 26. novembra, na kojem učestvuju psihoterapeuti, psiholozi i svi koji se bave mentalnim zdravljem u raznim institucijama iz BiH, Srbije, Izraela, Rumunije i Kine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije