Vlast u Srebrenici danas mijenja naziv ulice partizanskog heroja. Ko je bio Reuf Selmanagić Crni

9
Radiosarajevo.ba
Vlast u Srebrenici danas mijenja naziv ulice partizanskog heroja. Ko je bio Reuf Selmanagić Crni
Foto: Printscreen / Zločinac Ratko Mladić naređuje skidanje table

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović, sazvao je tematsku sjednicu Skupštine opštine za ponedjeljak, 15. april, kada će na dnevnom redu biti odluka o izmjeni naziva ulica u Srebrenici.

Dodikov SNSD namjerava ukloniti ulicu Maršala Tita koja bi trebala nositi naziv ulica “Republike Srpske”.

Najviše kontroverzi izazvala je tačka dnevnog reda koja predviđa promjenu naziva ulice Reufa Selmanagića Crnog u Dubrovačka ulica.

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Ovaj potez naišao je na brojne osude jer je u julu 1995. godine nakon što je tzv. Vojska RS ušla u Srebrenicu, uklanjanje naziva ove ulice naredio lično ratni zločinac Ratko Mladić.

“Skini ovu tablu, ulica Selmanagić Reuf- Crni. Skinite to, 'ajde. Penji se bre, čoveče, nemoj da ti govorim deset puta i ponesi to”, kazao je ratni zločinac Mladić na poznatom snimku koji možete vidjeti na linku OVDJE.

Promjena naziva ulica u Srebrenici tema je koja otvara brojna pitanja, produbljuje postojeće tenzije i donosi dodatni nesklad kada je riječ o suživotu na ovom području.

Tako barem tvrde Bošnjaci, koji su svoje negodovanje izrazili i ostavkama svojih članova koji su bili imenovani u komisiji za prijedloge naziva ulica. No, bojkot nije urodio plodom.

Ko je bio Reuf Selmanagić Crni?

Ime Reufa Selmanagića bilo je relativno nepoznato široj javnost do prije nekoliko godina, kada se saznalo da je riječ o partizanskom obavještajcu, koji je zajedno sa Vladimirom Perićem Valterom, djelovao u okupiranom Sarajevu.

U knjizi “Sarajevo u revoluciji (4 dio)” pronađen je podatak da je Reuf Selmanagić Crni bio obavještajac Visočko-fojničkog partizanskog odreda, odnosno, obavještajac sa terena Visokog.

U knjizi se navodi da je Reuf Selmanagić Crni bio član partijske organizacije Komunističke partije Jugoslavije u garnizonu Rajlovac kojom je rukovodio Mustafa Saračević.

Zadatak jedinice bio je da organizuje ilegalni partijski rad i prebacuje dobrovoljce iz grada u partizanske odrede.

U knjizi se navodi da je uz njegovu i pomoć drugih ilegalaca preko Centra i drugih veza, u NOB stupilo preko 2.000 ljudi iz Sarajeva i okoline.

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine  ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine ponovo tačka o promjeni naziva ulica

"S dopisom i uz jače osiguranje, preko sela Dvor uputio sam ih u štab X divizije 5. korpusa NOVJ. U ovoj akciji su iz Centra učestvovali Kočo Nikolajević i ja, a iz vojnog garnizona Rajlovac, Mustafa Saračević i Reuf Selmanagić Crni, koji su tada i stupili u NOVJ", navodi se u knjizi.

Porodica Selmanagić, čuvena porodica iz Srebrenice, ostavila je duboke tragove u historiji grada kao i vrijedne doprinose u svijetu nauke.

Pored Reufa Selmanagića Crnog puno poznatiji član ove porodice bio je Selman Selmagić, čuveni arhitekta iz Srebrenice koji je nakon rata živio u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije