Vladika Grigorije poručio vjernicima: Otvorimo svoja srca i umove

Anadolija
Vladika Grigorije poručio vjernicima: Otvorimo svoja srca i umove
Pravoslavni vjernici širom svijeta danas slave najveći kršćanski blagdan Vaskrs kojim se proslavlja Isusov povratak u život.

Brojni vjernici u dolini Neretve Vaskrs su obilježili uz molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi rođenja Bogorodičina u Mostaru gdje je lituriguju predvodio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz snažne poruke mira, ljubavi i ohrabrenja.

"Ako Hristos nije vaskrsno, kaže apostol Pavle, onda je uzalud i vjera vaša i propovjed naša. Kako mi danas ovdje stojimo i vjerujemo u vaskresenje Hristovo, vjerujemo u vaskresnje života i vjerujemo u naše vaskrsenje, jer on je tako žrtvovao sebe radi našeg spasenja", naglasio je vladika Grigorije. 

Posebnu radost je iskazao jer je u vaskršnjoj zori okružen vjernicima, ali i predstavnicima drugih crkava, koji su poranili da zajedno s njima proslave vaskrsenje Hristovo. 

Blagoslovovši sve prisutne i čestitavši praznik, vladika je pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da otvore srca za Boga, za njegovo vaskrsenje i spasenje svega svijeta. 

"To je divna i čudesna božija milost koja se izlila na nas. Na nama je samo da otvorimo svoje srce i umove, svoje oči i uši, svoje utrobe, kako kaže Sveto pismo. Nek ste blagoslovljeni danas i nek' svakoga dana sija u vašim srcima vaskrsenje Hristovo", poručio je vladika Grigorije koji se po završetku liturgije prema tradiciji "potukao jajima" s bivšim gvardijanom mostarskog franjevačkog samostarana fra. Ikom Skokom.

Tradiciju "borbe s uskršnjim jajijima" nastavili su i ostali vjernici koji su za ovu prigodu spremali posebno pisanice, te će ih danas darivati svojim prijateljima i susjedima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije