Iguman D. Pavlović: Vaskrs slavimo kao pobjedu vjere i života nad smrću

Fena
Iguman D. Pavlović: Vaskrs slavimo kao pobjedu vjere i života nad smrću
FOTO: Fena / Iguman Danilo Pavlović
Srpska pravoslavna crkva i njezini vjernici danas širom BiH slave Vaskrs, temeljni hrišćanski praznik.

Srpska pravoslavna crkva i njezini vjernici danas širom BiH slave Vaskrs, temeljni hrišćanski praznik.

"Ono što odlikuje sve hrišćane u svijetu je upravo ta vjera u vaskrsenje Hristovo i u njegovo obećanje da će svi ljudi vaskrsnuti o njegovom drugom dolasku. Zato je praznik Uskrsa ili Vaskrsa najveći u hrišćanskom svijetu, pa tako i u pravoslavnom", kazao je povodom Vaskrsa iguman manastira Žitomislić kod Mostara Danilo Pavlović.

Vaskrsu prethodi priprema 40-dnevnim postom, a onda u Velikoj sedmici, prije Vaskrsa, slave se događaji koji su vezani za Kristovo raspeće, stradanje i muku, a na sam Vaskrs slavi se njegovo uskrsnuće.

Na Veliki četvrtak obilježava se posljednja večera Isusa Krista i njegovih učenika, dok se Veliki petak smatra najtužnijim danom u kršćanstvu jer je na taj dan razapet Krist.

"Velika subota ili strašnu subota posvećena je uspomeni na pogreb Isusa Hrista i njegov silazak u Ad, a Vaskrs, Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, slavimo kao pobjedu vjere i života nad smrću", objašnjava iguman Danilo.

U evanđeoskim svjedočanstvima, dodaje iguman, stoji kako su žene mironosnice došle rano na grob i našle ga praznog te od anđela tada čule: "Nemojte tražiti živoga među mrtvima".

"Potom su mironosnice glas o Hristovom vaskrsenju raznijele i, evo, ta objava o vaskrsenju već 2000 godina je ono što raduje svakoga čovjeka koji vjeruje u Hristovu iskupiteljsku žrtvu", zaključuje iguman Pavlović.

Simbol Vaskrsa je obojeno jaje koje se u svakom domu priprema na Veliki petak. Obojena jaja dijele se prijateljima i ukućanima, kojima se oni onda tucaju, a onaj tko razbije drugome jaje ima ga pravo uzeti.

Iguman Pavlović ističe kako je za vjernika na Vaskrs najbitniji odlazak na bogoslužje koje počinje u ponoć i rano ujutro što je simbolika Hristova vaskrsenja, koje se dogodilo odmah nakon što je prošla subota.

Praznovanje se nastavlja u obiteljskom domu uz bogatu trpezu.

Pravoslavni vjernici u dolini Neretve najveći kršćanski blagdan dočekali su na ponoćnoj liturgiji u manastiru Žitomislić kod Mostara, dok je u Sabornoj crkvi u tom gradu, jutarnju vaskršnju liturgiju služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Iguman Pavlović ovom je prilikom uputio čestitku svim vjernicima hrišćanima i vjernicima pravoslavne vjere koji Vaskrs obilježavaju po Julianskom kalendaru radosnim pozdravom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije