Vlada Kantona Sarajevo će podržati osnivanje muzeja islamske kulture i umjetnosti

3
Radiosarajevo.ba
Vlada Kantona Sarajevo će podržati osnivanje muzeja islamske kulture i umjetnosti
Foto: Vlada Kantona Sarajevo / Forto i Avdić na sastanku sa Hodžićem i Rebihićem

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar kulture i sporta Samir Avdić danas su se susreli s direktorima Uprave za obrazovanje i nauku te Uprave za ekonomske i finansijske poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževadom Hodžićem i Zejnilom Rebihićem.

U fokusu razgovora bilo je formiranje muzeja posvećenog islamskoj kulturi i umjetnosti BiH, a koji bi trebao biti smješten u prostoru donedavnog Rijaseta IZBiH u kompleksu Careve džamije. Osim što bi džamija i dalje služila za vjerske potrebe, zamišljeno je da kompletan prostor bude pretvoren u moderan multimedijalni i multifunkcionalni muzejski kompleks, s obzirom da za to postoje dobri preduslovi.

Premijer Edin Forto i ministar Samir Avdić iskazali su podršku ovom projektu te potcrtali da podrška Vlade Kantona Sarajevo zasigurno neće izostati. Kako je saopšteno od strane Vlade Kantona Sarajevo za početak će to biti finansijska pomoć pri izradi idejnog projekta, za koji je zadužen cijenjeni bosanskohercegovački arhitekt Amir Vuk Zec.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevo: Kupljen objekt u kojem će se nalaziti Muzej stradanja građana BiH

Sarajevo: Kupljen objekt u kojem će se nalaziti Muzej stradanja građana BiH

Pored toga, Forto je naglasio da se radi o veoma dobroj inicijativi, da buduća ustanova treba funkcionirati onako kako funkcioniraju moderne muzejske ustanove u svijetu – treba biti povezana sa univerzitetom, da treba dovoditi mlade istraživače, razvijati međunarodnu saradnju...

Predložio je angažiranje konsultanta koji ima iskustva u osnivanju i vođenju muzeja, odnosno formiranje raznovrsnog tima, a u kojem bi trebao biti i stručnjak koji će raditi na iznalaženju finansijskih sredstava kod međunarodnih institucija za realizaciju ovog projekta. Navedeno je i da će se lično angažirati po tom pitanju, s obzirom na iskustva koja Kanton ima pri realizaciji drugih projekata, popput Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

"Kulturna infrastruktura koju započinje Islamska zajednica je nešto što treba biti opredjeljenje Vlade, jer proširuje kulturnu ponudu. Vlada će to podržati pogotovo s obzirom na istraživački i edukativni potencijal koji bi ovaj projekt razvio", naveo je premijer Forto.

Istog mišljenja je i ministar Avdić, koji je delegaciji predočio mogućnosti finansiranja putem Ministarstva na čijem je čelu. Dodao je da u projekt mora biti uključena struka, te da se se raduje saradnji na inicijativi da glavni grad Bosne i Hercegovine dobije novi muzej.

Premijer i ministar podsjetili su da Vlada KS u kontinuitetu pruža podršku Islamskoj zajednici u BiH te da je, između ostalog, nedavno odobreno 500.000 KM za obnovu ženske medrese, a putem Ministarstva kulture i sporta 200.000 KM za projekt "Pod nebom vedre vjere".

Direktori Hodžić i Rebihić danas su naveli da bi Sabor IZBiH maju ove godine trebao odlučivati o osnivanju muzeja te da u narednih šest do osam mjeseci namjeravaju prikupiti dokumentaciju i dobiti dozvolu. U realizaciju projekta, kako su naveli, uključeni su eminentni stručnjaci iz ove oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije