Vjernici katoličke vjeroispovijesti danas obilježavaju najveći blagdan

1
Radiosarajevo.ba
Vjernici katoličke vjeroispovijesti danas obilježavaju najveći blagdan
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vjernici katoličke vjeroispovijesti danas širom svijeta obilježavaju najveći blagdan Božić, rođenje Isusa Krista.

U izmijenjenim uslovima zbog pandemije, katolici su na misama ponoćkama širom svijeta dočekali Božić.

Svetu misu danas u 10.30 sati u u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. predvodit će vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, s direktnim prenosom također na BHRT-u.

U podne je prenos Papinog Urbi et Orbi iz Rima.

"Misa zahvalnica na kraju građanske godine, 31. prosinca, bit će u 18 sati u katedrali, a euharistijsko slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice, prvoga dana Nove godine, bit će u prvostolnici u 10.30 sati", istaknuto je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Zbog aktuelne situacije s pandemijom koronavirusa, otkazan je Božićni prijem, koji je godinama bio na blagdan Svetog Stjepana, 26. decembra.

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen zaručnik Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Isus Krist ili Isus Nazarećanin bio je jevrejski učitelj i pripovjedač čiji je utjecaj uzrokovao rađanje nove religije - kršćanstva. Danas, većina denominacija kršćanstva vjeruje da je Isusa na Zemlju poslao njegov tvorac i Otac Bog sa ciljem iskupljenja čovječanstva od njegovog grijeha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije