BiH / Visoravan Krug na prelijepom Cincaru dom je gracioznih livanjskih divljih konja

12. 09. 2018. u 11:09:00 F. Z.

Shares: 56

Ukoliko se vozite magistralnim putem M-16 od Kupresa prema Livnu jedna stvar je sigurna, uživat ćete u predivnim prizorima koji se pružaju ispred vas. Nepregledni pašnjaci, jezera, planine i naravno livanjski divlji konji koji se uvijek mogu vidjeti pored ceste.

Divlji konji žive na visoravni Krug koja se nalazi sjeverno od Livna i Livanjskog polja, odnosno na jugozapadnoj strani još jedne bosanskohercegovačke planine više od 2.000 metara - Cincara. Oni su tu pronašli svoj dom nakon štu su ih vlasnici napustili krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Napušteni su nakon što je uvedena mehanizacija u poljoprivredu.

Dinno Kasalo u borbi za bosanskog brdskog konja i planinu Prenj

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba snimio je ove graciozne životinje koje dnevno prelaze više desetina kilometara kako bi se nahranile i napojile. Nerijetko zbog toga prelaze i magistralni put pa vozači moraju biti na oprezu. Najviše ih pored ceste ima u zimskim danima zbog soli koja se posipa po cesti, a kako bi pronašli lokve i napojili se, uz cestu silaze i u ljetnim danima. Zbog toga, smanjite brzinu na ovoj dionici, izbjegnite nesreću, a zauzvrat ćete dobiti priliku da napravite prelijepe fotografije.

Procjenjuje se da ih trenutno ima oko 600, a bili su zaštićeni sve do decembra prošle godine kada je Općinsko vijeće Livna povuklo odluku do usvajanja nove. Odluka je povučena zbog brojnih saobraćajnih nesreća u kojima su vozači tražili odštetu od Općine.

Konji su uspjeli odoljeti i vremenskim neprilikama, krivolovcima, napadima divljih zvjeri i grabežljivaca, a o njima najviše brinu članovi planinarsko-ekološkog društva Borova Glava. Zaštita im je potrebna, ne toliko zbog vremenskih prilika i neprilika koliko zbog - pogađate čovjeka. Krivolovci su godinama smanjivali broj krda, ali je nakon donošenja odluke o zaštiti ovih životinja on opet počeo rasti. Sada se čeka nova odluka kako bi ovaj u Europi rijetki fenomen divljih konja nastavio da živi u Bosni i Hercegovini.

Nije potrebno mnogo, trebaju se izgraditi pojilišta i hranilišta na mjestima koja su daleko od saobraćajnice, jer konji silaze samo da bi lizali sol u zimskim danima i da bi se napojili u ljetnim danima. U međuvremenu oprezno, polako i uživajte u zaista prelijepim prizorima na cesti između Kupresa i Livna.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA