Sunčanu nedjelju Konjičani iskoristili za akciju pošumljavanja na Boračkom jezeru

S. H.
Sunčanu nedjelju Konjičani iskoristili za akciju pošumljavanja na Boračkom jezeru
Foto: Facebook / Akcija pošumljavanja na Boračkom jezeru

Više od 150 Konjičana učestvovalo je u nedjelju u akciji pošumljavanja na Boračkom jezeru.

Akciju je organizirao Klub dizača tegova Neretva Konjic, a u akciju su se uključili i konjički izviđači, Ženski košarkaški klub Konjic, Policijska stanica i Srednja škola iz Konjica, Druga osnovna škola Konjic, te veliki broj pojedinaca volontera među kojima je i Konjičanin sa mostarskom adresom Marko Romić, potvrdio je za Radiosarajevo.ba

Mostarac u rodnom selu ratne 1992. zasadio šumu, danas je ogromna

U aprilu 1992 godine Marko Romić iz Mostara zasadio je u svom rodnom selu par stotina sadnica jele, bora, ariša, na parceli od koje nisu imali neku posebnu korist. Njegovo rodno selo Požetva nalazi se u općini Konjic, ali na samom rubu, na "četveromeđi" općina Konjic, Kreševo, Fojnica i Gornji Vakuf, ispričao je Romić za Radiosarajevo.ba .

Romić je u aprilu 1992 godine u svom rodnom selu Požetva na prostoru Općine Konjic zasadio par stotina sadnica jele, bora, ariša, na parceli od koje nisu imali neku posebnu korist. Danas je tamo velika šuma.

U jučerašnjoj akciji sadili su javor jer je na tom području nekada bila velika javorova šuma koja je u velikom požaru 2012. godine sva izgorila.

"Teren je jako strm i nalazi se odmah iznad jezera. Ako se ne zasadi, prijeti prava katastrofa erozije i odrona tla. Sve bi završilo u jezeru", rekao je Romić za Radiosarajevo.ba.

Kako su naveli organizatori, akcija je bila izuzetno uspješna i nadaju se da će prerasti u tradiciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije