BiH / Briga o prirodi: Na Bjelašnici pošumljeno 165 hektara površine

13. 10. 2019. u 10:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Šume su pluća i zeleno srce našeg planeta. Svijest o tome da smo ovaj planet „posudili od generacija koje dolaze“, ključna je u razumijevanju važnosti očuvanja i obnove ovog iznimnog prirodnog bogatstva po kojem je naša Bosna i Hercegovina poznata u svijetu, navodi se u saopćenju Centra za promociju olimpijskih planina.

„Zato su veoma bitna činjenica da se na olimpijskim planinama poput Bjelašnice, uprkos naglašene želje za razvojem turističkih i infrastrukturnih kapaciteta, kontinuirano vodi računa i o obnovi šumskog fonda i očuvanju prirode. Dobar primjer je saradnja lokalnih vlasti u Trnovu sa KPJ Sarajevo šume“, navodi se.

Dodaje se da Općina Trnovo u kontinuitetu djeluje sa KPJ Sarajevo šume na sličnim projektima.

„Tako, kako nam je potvrđeno iz lokalnih struktura, za svaku pretvorbu građevinskog zemljišta Općina Trnovo plaća da se zasade nove površine. Ima i rezultata. Prema zvaničnim podacima, na prostoru šumsko-privrednog gazdinstva Trnovsko u proteklih desetak godina zasađeno je više od 165 hektara (1.650.000 m2) površine. Značajan dio ove površine odnosi se na goleti na kojima će se u budućnosti nalaziti nove šume“, pojašnjeno je.

Dodaje se da su zasadi tako napravljeni na više lokaliteta Gornje Raitnice, Hojte-Presjenice, te Crne rijeke- Željeznice. Zasađene su kulture crnog i bjelog bora, smrče...

Prema ranijim planovima KJP Sarajevo šume, na južnim padinama Bjelašnice tokom 20 godina bit će zasađeno oko 20 miliona sadnica, a Kanton Sarajevo time će dobiti od osam do deset novih miliona kvadratnih metara šume.

„Na ovaj način se pokazuje odgovornost prema prirodi i stvaraju šumska bogatstva za generacije koje dolaze. Spomenuti primjer djelovanja lokalnih vlasti i kantonalnih preduzeća treba pozdraviti, kao pretpostavku da se ovakve aktivnosti na olimpijskim planinama dodatno intenziviraju u budućnosti“, zaključeno je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA