Stari Grad: Na proljeće počinje pošumljavanje Ablakovine

Radiosarajevo.ba
Stari Grad: Na proljeće počinje pošumljavanje Ablakovine
Foto: Općina Stari Grad / Općina Stari Grad: Detalj sa potpisivanja ugovora
Na proljeće počinje veliki projekat pošumljavanja lokaliteta Ablakovina u Općini Stari Grad i na 12.000 kvadrata bit će zasađeno više od 5.000 sadnica jele, jasena, javora i bagrema.

Projekat je vrijedan 26.000 KM i finansira ga Islamic Relief, britanska međunarodna organizacija osnovana 1984. godine i trenutno najveća islamska međunarodna organizacija u svijetu, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo i učešće preduzeća Sarajevo-šume, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

U Općini Stari Grad danas je potpisan sporazum koji definiše prava i obaveze potpisnika u realizaciji projekta, a istaknuto je da je priprema potrebne dokumentacije trajala gotovo godinu dana isključivo zbog procedura koje su se morale provesti.

Naglašeno je da bi projekata poput pošumljavanja i vraćanja prirodi trebalo biti više, a nelegalne i neplanske gradnje zbog koje je zelenilo gotovo nestaje u gradu, trebalo bi biti manje.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je ovo početak i da će se u budućnosti nastojati da ovakvih projekata bude više, te iskazao zahvalnost i KJKP“Vodovod i kanalizacija“ koji su također učesnici u projektu.

"Očevici smo brojnih klizišta koja su pokrenuta na području Kantona Sarajevo, a sve zbog prekomjerne i nedozvoljene gradnje, ne samo privatne nego i institucionalne. S jedne strane gradimo, a sa druge ulažemo ogromna sredstva i milione maraka da se saniraju klizišta. Posljedice te gradnje osjete se i na snabdijevanje vodom i narušava se cijeli poredak. Zato su projekti poput ovih važni jer moramo sačuvati prirodu i ravnotežu", kazao je Hadžibajrić.

Lokacija na kojoj će se vršiti pošumljavanje nalazi se na prostoru mjesne zajednice Širokača, a iz Islamic reliefa kažu da su ranije vršili pošumljavanje i u neposrednoj blizini porodilišta na Jezeru, te da će nastaviti sa ovakvim projektima.

"Važno je da se prisjetimo činjenice da jedno stablo daje kisik za pet ljudi. Ovih 5.000 stabala omogućit će da 25.000 ljudi mogu da udišu kisik. Islamic relief ovdje radi već 27 godina i nastoji postići da konačni efekat uloženog novca bude velik. Mislim da smo ovim projektom upravo to i uradili i da će građani disati kvalitetniji zrak", izjavio je direktor predstavništva Islamic reliefa za BiH Semir Kukuruzović.

KJP Sarajevo-šume učestvovalo je u izradi projektne dokumentacije, te će implementirati projekat na terenu. Prvo će se pristupiti čišćenju površine, a potom slijedi planska sadnja novih stabala i trave.

"Početak radova bit će u proljeće ove godine i nadam se da ovo biti dobar pokazatelj na koji se način Sarajevo-šume, a također i lokalna zajednica i organizacije odnose prema šumi i da to nije samo na način korištenja tog prirodnog resursa u ekonomske svrhe nego da ima i ekološko-sociološke namjene", najavio je direktor ovog preduzeća, Nermin Demirović.

Najavljeno je da će na proljeće biti predstavljen još jedan veliki projekat kojim se nastavlja zaštita i uređenje prirode i životne sredine, a ujedno građanima omogućavaju brojni zanimljivi sadržaji nadomak grada. Naime, u maju će zvanično početi sa radom Park šume prijateljstva na Grdonju.

Projekat realizuju Šume Republike Turske i KJP“Sarajevo-šume“, a Općina Stari Grad je ranije izdala potrebne urbanističke i građevinske saglasnosti i finansirala kupovinu spremnika za vodu postavljenih na ovoj lokaciji.

Prvi Park šume prijateljstva u Bosni i Hercegovini prostirat će se na površini od šest hektara, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije