Vijeću ministara dostavljen prijedlog izmjena Izbornog zakona po mjeri HDZ-a!

29
L. Memčić
Vijeću ministara dostavljen prijedlog izmjena Izbornog zakona po mjeri HDZ-a!
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Ministarstvo pravde BiH na čelu s ministrom Davorom Bunozom (HDZ) dostavilo je Vijeću ministara BiH prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, objavila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Ovaj prijedlog izmjena uglavnom podilazi zahtjevima HDZ-a, pogotovo po pitanju izbora članova Predsjedništva BiH.

"Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine - jednog Bošnjaka i jednog
Hrvata - biraju birači upisani u Centralni birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Birač upisan u Centralni birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i
Hercegovine može glasati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba", navodi se.

Dalje je navedeno da svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata. Izabran je kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima
u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet kantona, i to: Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom", stoji u prijedlogu, kao što je ranije i zahtjevao lider HDZ-a Dragan Čović.

Zasjedao Čovićev HNS pa saopćio: "Izmjene izbornog zakona uskoro idu u proceduru"

Zasjedao Čovićev HNS pa saopćio: "Izmjene izbornog zakona uskoro idu u proceduru"

Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet, traži HDZ.

"Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. tačka a) ovog članka, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među
hrvatskim kandidatima u najmanje dvije od pet kantona koji su ranije nabrojani.

Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.

Može li se očekivati da će Čović pristati na tehničke izmjene Izbornog zakona bez HDZ-ovih uslova?

Može li se očekivati da će Čović pristati na tehničke izmjene Izbornog zakona bez HDZ-ovih uslova?

Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. taa a) i b) ovog članka, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje jednoj od pet kantona.

Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet", navodi se.

Kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz entiteta RS, izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova.

Prema prijedlogu, mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine.

Ranije su predstavnici stranaka Trojke govorili da neće prihvatiti ovakve izmjene Izbornog zakona BiH, dok je Čović rekao da nema ni tehničkih izmjena bez usvajanja njegovih zahtjeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Najnovije