Veliki vodič za upis u srednje škole u KS: Kada je eksterna matura, koji su kriteriji?

0
L. Memčić
Veliki vodič za upis u srednje škole u KS: Kada je eksterna matura, koji su kriteriji?
Foto: Pexels / Škola / Ilustracija

Učenici završnih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo uskoro će okončati ovaj nivo obrazovanja, a odlukom Ministarstva za odgoj i obrazovanje, školska godina za maturante će završiti 6. juna 2023. godine.

Eksterna matura

Polaganje eksterne mature zakazano je za 14. i 15. juni. Kada je riječ o prvom konkursnom roku, odnosno online upis u prvi razred srednje škole će biti od 20. do 26. juna, a drugi konkursni rok od 29. juna do 4. jula 2023. godine.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pravilnikom o polaganju eksterne mature, provodi eksternu maturu u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

Učenici državljani Bosne i Hercegovine koji su završili osnovnu školu u Bosni i Hercegovini, izvan Kantona Sarajevo, upisuju se u srednje škole KS pod istim uslovima kao i učenici sa područja KS.

Za učenike koji dolaze iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine je određeno šest osnovnih škola u kojima će učenici polagati eksternu maturu te dostaviti dokumentaciju za unos podatka u EMIS informacioni sistem za upis u prvi razred srednje škole putem online sistema.

Preporuke sarajevskim školama o slanju učenika psihijatru: Šta kaže ministrica, a šta roditelji?

Preporuke sarajevskim školama o slanju učenika psihijatru: Šta kaže ministrica, a šta roditelji?

Učenici koji dolaze izvan Kantona Sarajevo će prijave/dokumente dostavljati u sljedeće osnovne škole u kojima će ujedno polagati i eksternu maturu:

  • OŠ "Vladislav Skarić"
  • Deveta osnovna škola Ilidža
  • OŠ "Podlugovi"
  • OŠ "9.maj"
  • OŠ "Srednje"
  • OŠ "Osman Nakaš"

Kako je navedeno u odluci resornog ministarstva, prilikom prijave učenici su dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  • Izvod iz matične knjige rođenih,
  • Svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi,
  • Uvjerenje o završenom 6., 7. i 8. razredu,
  • Dokumenti/Diplome koji dokazuju rezultate postignute na takmičenjima, a u skladu sa Odlukom o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2023/2024. godini.

Rok za prijavu učenika za polaganje eksterne mature, a koji su završili osnovno obrazovanje izvan Kantona Sarajevo, je 9. juni 2023. godine.

Kriterij za upis

Pravo upisa u prvi razred srednje škole u statusu redovnog učenika imaju kandidati sa završenom osnovnom školom, koji nisu stariji od 18 godina, odnosno koji do kraja tekuće godine ne navršavaju 18 godina života.

Pravo upisa u prvi razred srednje škole za učenike s teškoćama u razvoju imaju kandidati koji pored ostalih uslova, ispunjavaju uslov da do kraja tekuće godine ne navršavaju 22 godine života.

Ministrica Hota-Muminović objasnila zašto bi školski čas trebao trajati 40, a ne 45 minuta

Ministrica Hota-Muminović objasnila zašto bi školski čas trebao trajati 40, a ne 45 minuta

Prijava i upis kandidata u prvi razred srednjih škola provodi se iskljuĉivo putem Informacionog sistema EMIS, kroz online upis.

Prijava i upis kandidata u prvi razred Javne ustanove Gazi Husrev-begova medresa i Katoličkog školskog centra provodi se kombinirano: dio putem Informacionog sistema EMIS, a dio po posebnim kriterijima koje donosi osnivač škole.

Učenici mogu izabrati najviše tri programa obrazovanja u jednoj ili više škola, a mogu ih mijenjati najviše dva puta u toku konkursnog roka.

Upis učenika u srednje škole vrši se na osnovu sljedećih kriterija:

  • bodovi ostvareni po osnovu rezultata tokom školovanja, maksimalno 100 bodova;
  • dodatni bodovi po osnovu završene osnovne muzičke/baletske škole, maksimalno 2 boda;
  • dodatni bodovi po osnovu statusa perspektivnog sportiste, maksimalno 1 bod
  • dodatni bodovi ostvareni na takmičenjima iz nastavnih predmeta/oblasti, maksimalno 7 bodova.

Sve informacije o načinu bodovanja možete pročitati na linku OVDJE.

Učenici online upisu mogu pristupiti na linku OVDJE.

Izmjene pravilnika

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za odgoj i obrazovanja, donijela Odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola.

Izmijenjeni su postojeći kriteriji kada je riječ o bodovanju sportskih takmičenja. Reakcije javnosti su bile podijeljene.

Prema pravilniku, kandidati koji dostave dokaz o statusu perspektivnog sportiste (najmanje u jednoj godini u zadnje četiri godine školovanja), dobijaju 1 bod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije