Paljenje Badnjaka za sretan Božić i poruka: Hristos se rodi!

Radiosarajevo.ba
Paljenje Badnjaka za sretan Božić i poruka: Hristos se rodi!
/ Paljenje badnjaka u Sarajevu
Pravoslavci u našoj zemlji Badnjim danom najavljuju najradosniji praznik - dan rođenja Isusa Hrista

U Crkvi svetog Preobraženja u sarajevskom naselju Pofalići  je bilo svečano.

Vjernici i svećenstvo su večernjom molitvom koju je predvodio otac Jadran i paljenjem badnjaka najavili rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena, i dolazak Božića, praznika cijele porodice, koja je tada na okupu.. 

Badnji dan i Božić obilježavaju 6. i 7. januara pravoslavni vjernici koji poštuju stari julijanski kalendar.

U pravoslavne domove na današnji blagdan u jutarnjim satima se unosi badnjak (hrastova grana), po kome je blagdan dobio ime. Badnjaku je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano s rječju „bdjeti”, budući da se na taj dan bdjelo čekajući rođenje Spasitelja.

Badnjak simboliše hrast koji su pastiri donijeli u pećinu u kojoj je rođen Isus. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj. Po vjerovanju, bilo je to u Vitlejemu (Betlehemu) na smjeni između stare i nove ere.

Osim religijskog, paljenje badnjaka ima i paganski smisao vezan uz simboliku vatre i značaj ognjišta.  

Svima koji slave, želimo sretan Božić - Hristos se rodi! 

Crkva svetog Preobraženja u Sarajevu sagrađena je 1940. Projekt crkve prvobitno je bio namijenjen gradu Splitu, ali igrom slučaja crkva je sagrađena u Sarajevu. Zbog toga crkva ima izgled poput bogomolja na Jadranu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije