Junuzović i Jevtić pobjednici 13. sarajevskog polumaratona

Radiosarajevo.ba
Junuzović i Jevtić pobjednici 13. sarajevskog polumaratona
Foto: AA / U Sarajevu održan 13. Sarajevo Sberbank polumaraton

U Sarajevu je održan 13. Sarajevo Sberbank polumaraton, koji je skupa s pratećim utrkama (G-Drive štafetni polumaraton i utrka za građane "Novo Nordisk Fun Run"), okupio više od 1.200 trkača i trkačica iz više od 40 zemalja.

Ovogodišnji Sarajevo Sberbank polumaraton obara rekorde

Osman Junuzović iz Atletskog kluba Doboj Istok pobjednik je 13. po redu sarajevskog  Sberbank polumaratona u muškoj konkurenciji, dok je među ženama najbrža bila Olivera Jevtić iz Srbije.

Sjajni Junuzović je prethodno izjavio da bi volio pobijediti i da je spreman na to. Obećanje je ispunio.

Junuzović je polumaraton istrčao za sat i sedam minuta, dok je drugo mjesto zaueo Kenijac Stanley Kipruto, koji je do cilja došao za sat i deset minuta. Treći je bio Alija Imamović iz Atletskog kluba Novi Grad, koji je utrku završio za sat i 12 minuta.

Olivera Jevtić je polumaraton istrčala sat i 17 minuta. Drugo mjesto zauzela je Slađana Perunović iz Crne Gore koja je do cilja stigla za sat i 24 minute, dok je treća bila Lucia Kimani iz Atletskog kluba Banja Luka takođe za sat i 24 minute.

Novčane nagrade u obje konkurencije su: 350 eura za prvo mjesto, 250 eura za drugo, a 150 za treće.

U Sarajevu održan 13. Sarajevo Sberbank polumaraton - undefinedFoto: AA

Trkači i trkačice su jutros stratali ispred Sarajevo City Centra na 13. Sarajevo Sberbank polumaratonu, u okviru kojeg su održane tri utrke - polumaraton, štafetni polumaraton i fun run trka od četiri kilometra.

Na utrci ove godine nastupao je rekordan broj učesnika iz čak 41 zemlje, od čega 57 posto iz BiH. Udio žena na ovom polumaratonu bio je 36 posto.

Utrke su i ove godine propraćene humanitarnim i društveno odgovornim akcijama, pri čemu je stotine trkača prodalo kilometre u svrhu prikupljanja sredstava za određene organizacije koje okupljaju osjetljivu ciljnu populaciju, uključujući i kampanje "Trčimo za dječiji osmijeh“, te one koje se tiču inkluzije i djece s Down sindromom.

Ovogodišnje izdanje Sarajevskog Sberbank polumaratona obilježilo je i 35. godišnjicu održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu te su tom prilikom elementi oficijelnog vizuala polumaratona izrađeni u znaku Olimpijade.

U Sarajevu održan 13. Sarajevo Sberbank polumaraton - undefinedFoto: AA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije