Naša stranka: Nastavljamo misiju Zdravka Grebe, skoro multimedijalni centar u Kampusu

9
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Nastavljamo misiju Zdravka Grebe, skoro multimedijalni centar u Kampusu
Foto: Arhiv / Zdravko Grebo

S ponosom danas stojimo ispred Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu 'Prof. dr. Zdravko Grebo'. Bio je to društveni i naučni radnik u punom smislu te riječi koji nas je sve u ovom gradu, a i šire, višestruko zadužio. Riječ je o akademskoj, ljudskoj, moralnoj i urbanoj veličini izuzetnim postignućima na polju informisanja, medija te nevladinog sektora, navodi se u današnjem saopćenju Naše stranke.

Ostatak saopćenja prenosimo u cijelosti.

"Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, kaže da su inicijativu za imenovanje ovog Centra po omiljenom profesoru pokrenuli u ljeto 2020. godine, te su dobili jednoglasnu podršku u Skupštini Kantona Sarajevo i Senatu Univerziteta. Za formiranje Centra i njegov koncept zaslužan je upravo prof. dr. Zdravko Grebo, koji je ujedno bio njegov prvi i dugogodišnji direktor. Poseban napor uložio je i da Centar dobije svoju adresu, da se fizički obezbijedi prostor za realizaciju postdiplomske nastave unutar Kampusa, te da se adaptira neuslovno skladište u prostor koji će standardom odgovarati savremenim edukacionim zahtjevima.

OHR se oglasio povodom razgovora sa koordinatoricom UN-a

OHR se oglasio povodom razgovora sa koordinatoricom UN-a

'Sretni što smo mu i na ovaj način iskazali poštovanje i zato želimo napraviti korak dalje nastavljajući njegovu misiju. Namjera nam je da u sklopu Kampusa bude objekt koji ćemo pretvoriti u moderan multimedijalni centar na principu HUB-a, a u kojem bi bili smješteni: CIS UNSA prof. dr. Zdravko Grebo, Direkcija za uređenje Kampusa, Centar za podršku za studente s invaliditetom, Centar za istraživanje i razvoj. Nadamo se da će uz novi izgled i adaptaciju Kampusa i ova ideja biti uskoro realizirana, a da će u odabiru najboljeg projekta sudjelovati upravo studenti UNSA', izjavila je Vildana Bešlija.

'Ovo je ujedno dobar primjer kako treba gledati na izgradnju memorijalne kulture kad je u pitanju imenovanje institucija, ulica, parkova, trgova i sl. Memorijalna kultura te vrste ne smije biti mjesto sporenja. Ona mora da izražava društveni dogovor ogromne većine građana o vrijednostima koje smo svi spremni slijediti i graditi ili ih barem poštovati. Upravo to je postignuto ovim imenovanjem i voljeli bi kad bismo samo na takav način vršili daljnja imenovanja' izjavio je Vibor Handžić, zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, Zdravko Grebo je preminuo 29. januara 2019. u Sarajevu.

'Riječ je o značajnom progresivnom intelektualcu, profesoru, antifašisti, demokrati, čovjeku koji se borio za slobodno, otvoreno, pluralističko, demokratsko građansko društvo, za individualna prava i slobode, za integrisano bosanskohercegovačko društvo i bio je inspiracija generacijama mladih ljudi. Grebo je primjer jednog liberalnog ljevičara i važna historijska ličnost za liberalnu ljevicu u BiH', zaključuje Damir Nikšić, član kluba zastupnika Naše stranke", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije