Uskoro inicijativa da Đorđe Balašević dobije mural u Sarajevu

/ Komentari (3)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Nisam@Robot

Samo da To bude Djole na Muralu...!!

DWD

barem u Novom Sarajevu imamo oronulih fasada koje treba malo zakrpiti pa onda raditi murale. Dobro je to Ahmed skontao mada je mlad da bi mogao biti fan gospodina Balaševića. Njegovim generacijama više priliče nekakve ,,cajke''.

Adam

Ne možemo biti nezahvalni pokojnom Balaševiću za deklarativnu podršku i solidarnost koju je iskazao prema gradjanima Sarajeva pod opsadom, i svakako da zaslužuje tu zahvalnost gradjana opkoljenog Sarajeva, ali...na žalost postoje neke stvari koje je potrebno sagledati prije ishitrene odluke vodjene nadam se isklkučivo našom zahvalnošću prema njegovoj podršci Sarajevu pod opsadom: 1. Da li zaista deklarativne podrške Sarajlijama pod opsadom vrijede više od konkretnih djela humanosti i spašavanja ljudskih života koje su učinili drugi, najčešće obični ljudi i neki odgovorniji i humaniji "stranci"? Zašto ne bismo najprije takvim pravim a zaboravljenim herojima posvetili murale, ulice i spomenike? Onima koji doslovno spasili jedan ili više ljudskih života? Svi mi znamo bar nekoliko takvih naših sugradjana. Zašto neka deklarativna podrška i pjesma jedne popularne osobe vrijedi više od konkretnog čina spašavanja života? Samo zato jer je popularna? Nije li to onda samo nastavak te konvencionalne i konzumerističke prakse kulta (popularne) ličnosti i idolopoklonstva, što je suprotno svim onim nekim pravim vrijednostima na koje se pozivao sam Balašević i njegovi fanovi? 2. Da li ste upoznati sa činjenicom da se pokojni balašević nikada nije javno ispričao za neke zaista neprimjerene stavove koje je iznosio prema čitavim kolektivima (da ne kažem narodima) bivše jugoslavije, prevashodno za odlomak u knjizi "Tri posleratna druga" gdje on (ili njegov protagonist u knjizi) o Albancima kaže: "nakotili se došljaci iz susednog mraka...dobili kuće, stanove....i čeličnu pticu da se rasprostru po svetu...a onda domtorirali na svom retkom jeziku koji niko drugi ne razume i ne može da prekontroliše". Ove riječi bi imale smisla da se odnose na one koji su stavili Sarajevo i mnlga druga mjesta pod opsadom, razarali ih i ubijali civile u njima, počinili genocid u Srebrenici i istočnoj Bosni nad civilima druge.etnije, itd itd itd...Ne, balašević (ili lik u njegovoj knjizi "Tri posleratna druga", sasvim je svejedno, jer bi u svakoj modernoj državi i autor odgovarao za.objavu ksenofobičnih riječi i izraza netrpeljivosti na etničkoj osnovi), ne misli na ratne zločince koji čini sve te zločine po BiH i drugdje po bivšoj jugoslaviji...on msi na one "što gpvore "lj", i koji su "u pravilju zljočesti"...a takvi što govore "lj", podsjećanja radi, bilinsu u redovima ponosnih branitelja BiH (što se lako može vidjeti posjetom grobalja i spomenima palim branicimadiljem BiH) i naravno medju stradalim civilima.... Prema tome, mislim da je važno ipak ispoštovati neki red i hojerariji zasluga, pa bi ipak mnogi drugi trebali dobiti mural prije polularnog pjevača.... Lp Adam

/ Najnovije