Uskoro inicijativa da Đorđe Balašević dobije mural u Sarajevu

3
Radiosarajevo.ba
Uskoro inicijativa da Đorđe Balašević dobije mural u Sarajevu
Foto: MIdhat Poturović, RFE / Đorđe Balašević

Ahmed Kosovac, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, uputit će inicijativu za oslikavanje murala u čast Đorđa Balaševića na prostoru Novog Sarajeva.

"Đorđe Balašević u sjećanju većine Sarajlija i Sarajki ima prepoznatljivo i istaknuto mjesto. Znalo se to i za njegovog života, ali njegovom smrću je potvrđeno da se Sarajevo identificira kako s njegovim autorskim radom, tako i s njegovim antiratnim angažmanom gotovo u potpunosti i da je on nesumnjivo jedna od osoba koju smo spremni, bez obzira na našu ideološku ili političku pripadnost, preporučiti kao identifikacijski orijentir generacijama koje dolaze.

Već se govori o preimenovanjima ulica, mostova, trgova i sl. u njegovo ime. Apsolutno nemam ništa protiv.

Međutim, ono što predlažem kako zbog brže realizacije tako i zbog dodane, umjetničke vrijednosti jeste jedan reprezentativan mural. U Sarajevu već imamo murale posvećene Davorinu Popoviću i Davidu Bowieju. Urađeni su vrlo kvalitetno, ljudi uživaju u pogledu na njih, a i turistima dosta govore o našem gradu.

I samom Balaševiću bi bilo sigurno drago da se nađe u društvu ove dvojice velikana te bi također svima pokazalo u koji red veličina ga svrstavamo. To ujedno i zacrtava daljnji put oslikavanja murala i traži da za taj vid umjetničkog izričaja insistiramo na vrlo visokom kvalitetu i teme murala ali i njene realizacije“, napisao je Ahmed Kosovac.

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara ove godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije