Stvaraju šampione znanja: Uskoro pravilnik o nagrađivanju nastavnika i profesora

K. S.
Stvaraju šampione znanja: Uskoro pravilnik o nagrađivanju nastavnika i profesora
Foto: Press služba KS / Zineta Bogunić

Bez ulaganja u obrazovanje i nauku nema prosperiteta ni napretka, svi su saglasni u tome. Međutim, Bosna i Hercegovina ne ističe se posebnim, sistemskim ulaganjem u obrazovanje. Uprkos tome, naši učenici osvajaju medalje na takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, hemije i drugih predmeta na balkanskim ili evropskim takmičenjima.

Iza tog uspjeha je naporan rad, ali i znanje i trud naših nastavnika i profesora koji rade s djecom. Upravo, vlasti u BiH gotovo da ne prepoznaju trud nastavnog osoblja.

U Kantonu Sarajevo primjerice postoji Pravilnik o napredovanju nastavnog osoblja, ali ne postoji Pravilnik o nagrađivanju.

Profesorica u Drugoj gimnaziji Tatjana Žarković Tafro pokrenula je, prije nekoliko godina, putem Skupštine Kantona Sarajevo, inicijativu da se ozvaniči nagrada za najbolje nastavnike u KS.

Pravilnikom o nagrađivanju, slažu se mnogi u prosvjeti, dao bi se motiv nastavnom osoblju da više i bolje rade svoj posao, ali najveću korist od toga imali bi učenici koji bi postizali i bolje rezultate.

Zineta Bogunić se sastala s Brueom Bretonom  - undefined

Bogunić: Zadovoljstvo zaposlenika

Kantonalna ministrica obrazovanja, nauke i mladih Zineta Bogunić potvrdila je za Radiosarajevo.ba da će resorno ministarstvo donijeti Pravilnik o nagrađivanju nastavnika/profesora u Kantonu Sarajevo za izuzetne rezultate i doprinos razvoju obrazovanja u KS.

“Također, smatramo da je nagrađivanje nastavnika bitan motivacijski faktor, koji rezultira zadovoljstvom zaposlenika, a glavni uslov dobro razvijene organizacijske strukture je motivacija za posao, ljudsko zadovoljstvo i osjećaj da drugi prepoznaju zalaganje, rad i učinke istog”, rekla je Bogunić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije