Saudin Sivro odgovorio ministrici Zineti Bogunić nakon njenih prozivki

Radiosarajevo.ba
Saudin Sivro odgovorio ministrici Zineti Bogunić nakon njenih prozivki
Photojoiner / Saudin Sivro - Zineta Bogunić

Nakon što je ministrica obrazovanja u Kantonu Sarajevo Zineta Bogunić poslala saopćenje u kojem žestoko napada predsjednika Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Saudina Sivru, tvrdeći da se "do sada nebrojeno puta oglašavao izrazito negativnim, uvredljivim i jeftinim populističkim komentarima koji su najčešće bili neistine, poluistine i klevete", Sivro se  oglasio novim saopćenjem. 

Ministrica Zineta Bogunić žestoko odgovorila Saudinu Sivri

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je sindikalna organizacija koja ima svoj Kantonalni odbor i Skupštinu povjereništva, a u javnosti je predstavlja i zastupa predsjednik Kantonalnog odbora, Saudin Sivro. Javni istupi i saopštenja nisu izraz volje pojedinca već organa Sindikata, a zasnivaju se na odredbama Statuta, Programa rada i odluka organa Sindikata.

S tim u vezi, u potpunosti odbacujemo javno iznesene mahalske i neosnovane optužbe o poređenjima s Hitlerom i Vermahtom, neutemeljenosti sindikalnih zahtjeva, koaliranju s vlasti, izdvajanjima za Sindikat u iznosu od 300.000 KM, samovolji bilo koga u Sindikatu, prikupljanju dokumenata na nelegalan način, miješanju u rad Ministarstva, prodaji knjiga u školama i ucjenama bilo koga, ˝sivrizaciji˝ obrazovanja i obrazovne zajednice.

Pozivamo ministricu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da izvrši prijavu nadležnim organima, a javnosti putem portala radiosarajevo.ba i klix.ba predoči sve materijalne dokaze za ono što je navela u saopštenju od 24.06.2019. godine. Ukoliko to ne uradi, svima će biti jasno o kakvoj osobi i kakvim namjerama se radi.

Mi tražimo i nećemo prestati tražiti da se poštuju radnička prava, pravo na dostojanstven rad, pravo na bolju platu, pravo na bolje uslove rada i sve ono što je zagarantovano konvencijama, zakonima, kolektivnim ugovorima i drugim zakonskim propisima.

Saudin Sivro - undefined

Arhiv: Saudin Sivro

Rad u subotu, 8. juna mora biti plaćen u skladu s Kolektivnim ugovorom!

Rad na eksternoj maturi mora biti plaćen u skladu s Kolektivnim ugovorom!

Sistematski pregled radnika koji se provodi ovih dana nije u skladu sa Zakonom i Kolektivnim ugovorom!

To je onaj isti Kolektivni ugovor koji je u ime Vlade Kantona Sarajevo, kao poslodavca, potpisao tadašnji premijer, a sadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde, koji je napravio najveću grešku u svojoj političkoj karijeri onda kada je Zinetu Bogunić predložio na ovu funkciju.

Za radnike je nebitno ko je predsjednik Sindikata niti ko je ministar, ali su bitna radnička prava, koja u proteklom periodu nije poštivala Zineta Bogunić.

Da nije bilo reakcije Sindikata, radnici ne bi bili plaćeni za rad na dan državnog praznika.

Da nije bilo insistiranja Sindikata, Pravilnik o inkluzivnom obrazovanju ne bio na ministricinom stolu u petak, 21. juna.

Da nije bilo insistiranja Sindikata, s Vladinom Uredbom Pravilnik o prijemu radnika ne bi bio urađen i na ministricinom stolu u petak. 31. maja.

Da nije bilo insistiranja Sindikata, novac za stimulacije ne bi bio ni u Kolektivnom ugovoru niti u budžetu niti u izmjenama i dopunama budžeta.

Da ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u januaru i februaru na portalima klix.ba, skolegijum.ba i avaz.ba nije javno, bez argumenata i neprijateljski prozivala i vrijeđala prosvjetne radnike i njihov Sindikat, odnos Sindikata bi bio drugačiji i korektniji, bez razmatranja opcije protesta i zahtjeva za smjenu.

Kurikularna reforma je u potpunosti zaustavljena i ne postoje nove osnove!

Uspostavljanje eksperimentalne škole po Pravilniku iz 2000. godine nije nikakva promjena, pogotovo kada znamo da će time zvati metodu/naučni program koja se koristi u radu s djecom u EDUS-u i koja postoji u Kantonu Sarajevo već 8 godina!

Nadareni učenici su uvijek odlazili na međunarodna takmičenja i vraćali se s mnogo medalja, a pripremali su ih nastavnici koji ne dobijaju nagrade za svoj rad i uspjeh, u skladu s Kolektivnim ugovorom, jer ministrica nije ništa poduzela da se u budžetu obezbijede dovoljna sredstva za tu namjenu!

Ministrica Bogunić - undefined

Foto: Fena: Ministrica Bogunić

Zahtjev za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme za 100 radnika u vrtićima nije zasluga ministrice, već Sindikata, koji je prošle godine organizirao proteste i štrajkove tražeći povećanje prostornih i kadrovskih kapaciteta u JU „Djeca Sarajeva“!

Svaki zahtjev Sindikata, svaka reakcija i svaki dopis upućen prema Vladi Kantona Sarajevo, ministarstvima i drugim nadležnim institucijama i organizacijama je uvijek bio i bit će utemeljen na zakonskim propisima, za razliku od odluka i rješenja ministrice Zinete Bogunić, koja su često urađena suprotno odredbama Zakona o upravnom postupku.

Većina prosvjetnih radnika će na godišnji odmor 01. jula, ali sindikalni aktivisti neće jer dok imamo ovakvu ministricu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo moramo biti na oprezu stalno.

I na kraju, javno iznesene mahalske i neosnovane optužbe u pomenutom saopštenju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, predstavljaju uvredu upućenu ne pojedincu, već svim čestitim članicama i članovima organa Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine, a ne pojedincu koji ih predstavlja, koji je samo prvi među jednakima i koji ima obavezu i da reaguje u interesu svih onih koje predstavlja", navodi se u saopćenju predsjednika Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Saudina Sivre.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije