Uređuje se srednjovjekovna nekropola stećaka u Novom Gradu

Radiosarajevo.ba
Uređuje se srednjovjekovna nekropola stećaka u Novom Gradu
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom Muzej Sarajeva započela je arheološke radove na uređenju nekropole stećaka u blizini zgrade Općine.

Arheološki radovi se vrše u krugu parkinga trolejbuskog terminala KJKP „Gras“, a cilj projekta je upoznati građane o postojanju nekropole stećaka na području naše općine i značaju za širu javnost kao i zaštititi kulturno-historijsko naslijeđe od devastacije.

U okviru uređenja arheološkog lokaliteta, izvršit će se čišćenje, označavanje i konzervacija i djelomična sanacija stećaka, koji se nalaze u krugu trolejbuskog terminala.

„Radit će se uređenje arheološkog lokaliteta srednjevjekovna nekropola Kakanj-Švrakino Selo sa djelimičnim rekognosciranjem terena i konzervacijom dva vidljiva stećka, koji se nalaze na ovoj lokaciji“, kazao je muzejski savjetnik u JU Muzej Sarajeva, arheolog Adnan Muftarević, a koji rukovodi radovima.

Prema raspoloživoj dokumentaciji, 1990. godine zbog potreba izvođenja većih građevinskih radova na lokalitetu Kakanj nekropola stećaka je dislocirana na sadašnju lokaciju. Tom prilikom otkriveno je šest pojedinačnih grobova i više necjelovitih skeleta, što je potvrdilo pretpostavku o postojanju nekada veće nekropole stećaka.

Svi arheološki artefakti su nakon detaljne evidencije, fotografiranja i dokumentacione obrade predani Zemaljskom muzeju BiH i Antropološkom institutu u Beogradu, a dva nadgrobnika su dislocirana u neposrednu blizinu.

Kako bi radovi počeli i protekli neometano pribavljene su sve potrebne saglasnosti nadležnih institucija među kojima i Zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije