Komentar dana / Upali svjetlo, Mujo!

24. 01. 2019. u 07:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ima onaj vrlo "poučan " vic kada ojađeni Mujo, očajno nezadovoljan položajem u grupnom seksualnom odnosu, zavapi da bi konačno neko trebao upaliti svjetlo – da se bolje organiziramo!  Jer, prozbori bolan, ovako više ne može...

Piše: Faruk Vele

Tako bi se u najkraćem mogla opisati i jučerašnja najava Stranke demokratske akcije (SDA) da će, četvrt stoljeća nakon njezinog potvrđivanja u Daytonu, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi, preispitivanja naziva bh. entiteta Republika Srpska. Aferim!

 Plemenske poglavice

Milorad Dodik, taj dokazani šovinista, "ruski međed" i zajapureni mrzitelj svega bosanskog, vjerovatno nije mogao dobiti bolji dar samo dan nakon tradicionalnog susreta predstavnika plemenskih poglavica, kada su delegacije SDA i SNSD-a, sve uz osmjehe, ispušile lulu mira i najavile zajedničku spremnost za učešće u radu novog Vijeća ministara BiH.

 “Razgovarali smo o tome da svi spustimo loptu”, naveo je zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

 I spustiše je!

Zlonamjerni bi upitali jesu li možda u navali radosti zajedno dogovorili i inicijativu za ukidanje imena Republika Srpska, potpaljujući tačno tamo gdje Dodiku treba kako više niko ne bi pričao ni o Davidu Dragičeviću i njegovim očajnim roditeljima, hapšenjima po Banjoj Luci, ni o vitalno važnom NATO-u, ni o neformiranju vlasti, a kamo li činjenici da desetine hiljada ljudi svakodnevno odlazi iz ove zemlje, da će nas uskoro "liječiti travari i tješiti vračare"... Istovremeno, zdravlje naše djece zavisi od sadake i SMS poruka kojim im spašavamo živote.

Jesu li trebale cijele 24 godine da bi neko sada "skont'o" da je porazno, na ivici kapitulacije, bilo  potpisati da se ono što je osvojeno genocidom i zločinom nazove Republikom i još Srpskom?!

Ali nazvano je, potpisano... Čak iza leđa dokazanim patrotima poput Mire Lazovića i Ive Komšića, o čemu su obojica svjedočili autoru ovih redaka. Štaviše, dogovor je suštinski sklopljen kod Sulejmana Demirela, uz balagoslov Ankare, kojoj se i danas klanjamo i emanete dajemo. 

I ne samo to. RS je, sve pred očima tolikih masno plaćenih bošnjačkih predstavnika, godinama poslije Daytona donosila fašističke i diskriminatorske zakone, od onog o grobljima, kojim stvaraju pretpostavke da danas-sutra zatru trag i šehidima ubijenim u genocidu i mezaristanima, do otimačine najvrjednije imovine u tišini, (da ne govorimo o situaciji s bosanskim jezikom i sličnim dokazima apartheida)... Do te mjere je "probosanska politika" bila nadigrana da se čovjek upita ko je tu za koga radio!

Bošnjaci su politički bezmalo nestali s područja bh. entiteta RS. Usporedite samo broj bošnjačkih i hrvatskih odbornika u glavnim gradovima 60-tak općina u manjem bh. entitetu 1996. godine i danas, broj poslanika u Skupštini RS i ministara u Vladi RS, pa ćete vidjeti gdje su se Hrvati, a posebice Bošnjaci u ovom trenutku na polovini naše zemlje!

Gdje su tada bile inicijative? Zašto se tada nije spašavalo što se spašavati moglo? Ne! Vrjedniji je bio jedan trač o političkim protivnicima u Šeheru, nego hiljade kilometara zauvijek izgubljene zemlje.

Ponavljam! Ako je taj Dodik notorni neprijatelj države BiH, a jeste, što mu vodeća bošnjačka partija pokloni  glasove na osnovu kojih je dobio  mandate u Domu naroda? Da bi ovu državu mogao dodatno terorizirati?!

Kako to da Dodik baš od najvažnijih kod Bošnjaka „ispod stola“ dobi i biračka mjesta uoči Općih izbora? Da ne govorimo o zajedničkom interesu u podjelama novca od MMF-ova i silnih poreza. Nisu li baš tom Dodiku Bošnjaci davali umjetno disanje i finansijske injekcije?

I koga sada lažemo?! Današnja Republika Srpska, kao i Dodik, kojeg su Bošnjaci, tačnije SDA, doveli na vlast, rezultat je promašaja i davno izgubljenih utakmica na domaćoj sceni.

Podvijen rep 

Ovo što danas gledamo su samo posljedice davno prohujali vozova, pa bi nekima bilo poštenije da na svoju zastavu "umjesto polumjeseca stave i podvijen rep"!

I sve to bi sad trebamo riješiti time što ćemo pokrenuti apelaciju kojom će Dodik i njegov mentor Aleksandar Vučić, uz podršku Moskve, mahati kao Svetim gralom bošnjačkog unitarizma, nekakvim dokazom da se dovršava politika Islamske deklaracije, zelene transverzale i sve to?! 

Ma, hajte molim vas!

Iskreno govoreći, koliko se Dodik nasikirao zbog odluke Ustavnog suda u vezi s 9. januarom? Eno se tješi sve uz paradu naoružanih komandosa koji pjevaju: "Pukni zoro" i čekaju njegov mig da krenu u nova klanja!?

Ko će krenuti da ih zaustavi? Ko će ih razoružati?! Je li neko probao nešto učiniti? Postoji li realna sila koja će ih otjerati sa granice entiteta ako već danas dođu na Vraca? Samo pitam!

Čak i da bude donesena odluka o neustavnosti imena Republike Srpske, Dodik će, ovakav kakav je danas, potpaliti s njom vatru na Trgu Krajine i nastaviti po svom!

To majstore! 

Zašto onda sve to radimo? Da se dodvorimo hejterima sa Facebooka koji će povikati: "To, majstore"?!

Je li to ta politika kojom ćemo sačuvati Bosnu? Gdje smo u Washingtonu, s kim tamo razgovaramo, ko nas dočekuje u Briselu, ko je ovih dana otišao u Berlin da objasni naše stanje? Ko brine u Bosni dok u Evropi buja ekstremna desnica, dok Velika Britanija napušta EU, a Srbija polako gradi poziciju hegemona na Balkanu?  Bosanska politika treba korjenite promjene i promjenu svoje paradigme, jer ovo što gledamo samo su korice bez mača.

I tako, iz inicijative u inicijativu, od deklaracije do memoranduma, iz pobjede u pobjedu - do konačnog poraza!

Dobro ovih dana primijeti istraživač ratnih zločina, publicista, Aziz Tafro. Zlokobno zvuči njegov stav kako niko državu nije toliko skupo platio, kao Bošnjaci, građani Bosne i Hercegovine, svi njezini patrioti, a tako lahko (bojati se!) izgubio. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA