Sindikat BiH donio odluku: Smijenjen Bajro Melez

M. R. S.
Sindikat BiH donio odluku: Smijenjen Bajro Melez
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Selvedin Šatorović

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH smijenio je danas Bajru Meleza s pozicija potpredsjednika Saveza i člana Predsjedništva SSS BiH.

Potvrdio je ovo za Radiosarajevo.ba predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Odluka o razrješenju je donesena zbog nesocijalnog djelovanja, nepoštivanja odluka organa. On je potpisao sporazum s Vladom FBiH koji se tiče rada Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, bez, prema informacijama, saglasnosti svojih organa“, pojasnio je Šatorović.

Podsjetimo da je Melez predsjednik Sindikata metalaca, a Vlada FBiH je pozvala granske sindikate da potpišu sporazume vezane za deblokadu rada ESV FBiH, zaobilazeći, kako je istakao Šatorović, centrale sindikata.

Inače, Upravni odbor SSS BiH održao je danas sjednicu u Potočarima, povodom Dana državnosti BiH. Između ostalog je zaključeno da je ekonomsko-socijalni položaj radnika težak i da nema napretka.

Podržana je inicijativa Sindikata policijskih službenika za izmjene zakona koji se odnosi na njih, kao i inicijativa Sindikata građevinskih radnika za utvrđivanje radnih mjesta za koja će postojati beneficirani radni staž.

Savez samostalnih sindikata BiH je i u svojoj čestitki povodom Dana državnosti naveo da su ugrožena prava svakog pojedinca koji želi pošteno raditi i od svoga rada dostojanstveno živjeti. 


„Hiljade naših sugrađana su život počele živjeti u nekoj od zemalja Zapadne Evrope ili na drugom kontinentu, a svakodnevno ih žele pratiti još hiljade drugih. To je samo jedan od razloga zašto smo tražili da najniža plata bude 1000 KM. Svaka drugačija odluka će biti samo vjetar u leđa svima koji žele napustiti našu domovinu“, dio je čestitke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije