Šatorović poručio Novaliću: Prestani stvarati sindikalne 'paracentrale' u FBiH

E. H.
Šatorović poručio Novaliću: Prestani stvarati sindikalne 'paracentrale' u FBiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Održana press konferencija o stanju sindikalnih organizacija u FBiH

Stanje u sindikatima u Federaciji Bosne i Hercegovine je zaprepaštavajuće, Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH ne funkcionira već 15 mjeseci, nemamo definiranu najnižu cijenu rada, kazao je na danas održanoj press konferenciji predsjednik Saveza samostalinh sindikata BiH (SSSBiH) Selvedin Šatorović.

„Ovu press konferenciju iskoristio bih da pozovem Vladu FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH da što prije sjednemo za pregovarački sto. Da što prije definiramo ove stvari, a kolege iz Evropske unije (EU) će ove informacije prenijeti Briselu, jer je činjenica da gore ne dopiru sve informacije kakvo je stanje ovdje. Obično se gore čuje da je kod nas stanje idealno“, istakao je Šatorović.

Dodao je da želi pozvati premijera Vlade FBiH (Fadila Novalića, op.a.) da se napokon definira najniža cijena rada, te da to bude uloga Vlade FBiH.

U prostorijama Vlade FBiH, 22. januara ove godine održan je sastanak kojim je predsjedavao premijer zajedno sa predsjednikom Udruženja poslodavaca, a učestvovali su i predstavnici nekoliko granskih sindikata. Na tom sastanku je dogovarano formiranje nove sindikalne centrale u FBiH. Mi poštujemo pluralizam u sindikatu i poštujemo da ima onih koji se ne slažu sa izborom rukovodstva SSSBiH, ali ne poštujemo da ih mora organizirati Vlada FBiH i poslodavci da bi oni sutra bili u formi 'žutih sindikata' koji će biti u službi onih koji su ih i organizirali“, naglasio je Šatorović.

Prema njegovim riječima, današnja press konferencija je jasna poruka kako bi se prestalo s ovom praksom.

„Definišimo cijenu rada, zaustavimo odlazak mladih iz ove zemlje, to je uloga svih društveno odgovornih osoba u sistemu Federacije BiH. Još jednom ponavljam da kad bude definirana najniža cijena rada, donesen zakon o uvezivanju radnog staža, zakon o zaštiti na radu koji neće biti iz 90-ih godina, zakon o štrajku koji će omogućiti legalnu organizaciju štrajku, tog momenta Selvedin Šatorović će odstupiti s pozicije predsjednika SSSBiH“, kategoričan je Šatorović.

Današnjoj press konferenciji prisustvovala je i direktorica evropskog odjela Međunarodne organizacije sindikata obrazovanja Susan Flocken, koja je ovom prilikom kazala da predstavlja organizaciju koja zastupa više od 11 miliona učitelja i nastavnika, te da je ta organizacija prepoznata kao socijalni partner u Europskoj uniji.

„Zaprepašteni smo činjenicom da sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Federacije BiH nije održana već 15 mjeseci. Evropska unija osigurava slobodu sindikalnog djelovanja, stoga je nezavisnost sindikalnog djelovanja je ključno“, istakla je Flocken.

Dodala je da se nada kako će nakon ove posjete biti poduzeti koraci kako bi se ponovo otpočeo socijalni dijalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije