Istraživanje Ipsosa o broju zaraženih virusom COVID-19 kao i vakcinisanih građana

Radiosarajevo.ba
Istraživanje Ipsosa o broju zaraženih virusom COVID-19 kao i vakcinisanih građana
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vakcinacija

Agencija Ipsos je u toku jula 2021. godine provela istraživanje o incidenci zaraženih virusom COVID-19 kao i incidenci vakcinisanih građana. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku građana BIH starosti 18 i više godina koristeći metodu terenske ankete licem-u-lice. Ukupna veličina uzorka je 1005 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je ukupno 13 posto građana BiH (18+) bolovalo od virusa COVID-19. Nešto veći udio zaraženih je u regijama Kanton Sarajevo i istok Republike Srpske. Za 6 posto građana virus je uzrokovao smrt bliske osobe.

Skoro jedna petina građana BiH je vakcinisana protiv korona virusa, barem jednom dozom vakcine protiv korona virusa. Značajan broj građana iznad 60 godina starosti je vakcinisan, dok je taj broj značajno manji kod osoba 18 do 39 godina starosti.

Istraživanje je pokazalo i razlike među vakcinisanim prema zanimanju i regijama. Veći udio vakcinisanih je kod stručnjaka i intelektualaca (profesori, inžinjeri, liječnici u državnim ustanovama), dok je taj broj značajno manji kod studenata, učenika i osoba koje su nezaposlene.

Skoro četvrtina građana na sjeveru Republike Srpske je vakcinisana, a broj vakcinisanih građana je značajno manji u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu.

Prvu dozu Pfizer vakcine primilo je 30 posto građana koji su vakcinisani, a 27 posto je za prvu dozu primilo AstraZeneca vakcinu za zaštitu od korona virusa.

Trećina građana koji su se vakcinisali protiv COVID-19 nisu revakcinisani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije