Zašto je sve više zaraženih i u zemljama sa čak 90 posto vakcinisanih?

1
Radiosarajevo.ba
Zašto je sve više zaraženih i u zemljama sa čak 90 posto vakcinisanih?
FOTO: Facebook / Podaci s Islanda

Gordan Lauc, ugledni hrvatski naučnik te mikrobiolog objavio je putem Facebooka vrlo zanimljive podatke o zemljama koje imaju veliki broj vakcinisanih građana, ali i zaraženih od COVID-19.

"Na Islandu je cijepljeno 93 posto starijih od 16 godina (https://www.covid.is/statistical-information-on-vaccination), no ipak trenutno imaju najveći val zaraženih do sada.

Trenutna incidencija im je cca 10 puta veća od naše (https://www.covid.is/data). S druge strane, većina zaraženih ima minimalne, ili nikakve simptome i imaju vrlo malo hospitaliziranih.

Nakon UK i Izraela, Island je još jedan dokaz da ideja postizanja kolektivnog imuniteta cijepljenjem nije realna. COVID-potvrde su ne beskorisne, već iznimno štetne.

Osobna odgovornost daleko je učinkovitija od bilo kakvih mjera zabrane ili ograničavanja, a ako ljudima kažete da sada imaju potvrdu da su sigurni i da ne trebaju biti oprezni, kao rezultat dobijete masovno širenje virusa.

Cjepiva protiv COVID-19 su fantastična pobjeda znanosti, no treba ih koristiti za ono za što su i namijenjena, a to je smanjenje rizika za teški oblik bolesti. Država treba usmjeriti sve resurse u cijepljenje rizičnih (stariji i pretili), a covid-potvrde, te razne oblike pritisaka i ucjena treba zaboraviti, jer ne da nisu korisni, već su i jako štetni na doslovno svim razinama", poručio je Lauc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije