Njemačka baca sve više vakcina protiv koronavirusa

4
Radiosarajevo.ba
Njemačka baca sve više vakcina protiv koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza cjepiva, od kojih je više od polovice "prijavljeno kao odbačeno" samo u julu.

"Porast količine bačenog cjepiva tokom ljeta je izravna posljedica pada spremnosti stanovništva na cijepljenje", saopštilo je na upit njemačkih stanica javnog servisa WDR i NDR bavarsko Ministarstvo zdravstva, prenosi DW.

I u Baden-Württembergu je rok trajanja 4000 doza cjepiva AstraZeneca istekao krajem jula, zbog čega su one "propisno uništene", kako piše tamošnje Ministarstvo zdravstva.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prošli je vikend istekao rok trajanja 350 doza cjepiva AstraZenece. I one su „propisno odstranjene". To je, kažu iz ministarstva, prvi takav slučaj o ovoj saveznoj pokrajini.

Slične su akcije posljednjih sedmica provođene i u drugim njemačkim saveznim zemljama.

Kod cjepiva koje je sada bačeno radi se o dozama koje su već bile isporučene centrima za cijepljenje. Nejasno je koliko je doza cjepiva bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer liječnici to ne moraju nikome prijavljivati.

Pokrajine cjepivo koje im ne treba, a još mu nije prošao rok upotrebe, vraća saveznoj vladi. Hamburg u idućim danima želi vratiti 6.000 doza AstraZenece, Saska-Anhalt planira vratiti 22.000 doza, a Donja Saska čak 120.400 doza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije