Udruženje Eko akcija povodom Svjetskog dana voda: Vodu je potrebno zaštititi

Radiosarajevo.ba
Udruženje Eko akcija povodom Svjetskog dana voda: Vodu je potrebno zaštititi
PrtScr / Amandman

Udruženje Eko akcija je na Svjetski dan voda ponovo je postavilo pitanje Kantonu Sarajevu o vodi i načinu na koji se voda prodaje, te na koji način se uništavaju vodozaštitne zone na području ovog Kantona.

"U Kantonu-kantona (teškom 1,3 milijarde KM) uskoro će se navršiti 100 dana nove vlasti - i dalje nas uvjeravaju da su oni vlast ne vlasti i privilegija radi, nego da bi radili za naše zajedničko dobro.

"Povodom Svjetskog dana voda ponovo im nudimo da to i vrlo jednostavno dokažu: neka se momentalno obavežu da će na kantonalnom nivou ustavom zaštititi vodu od rasprodaje i privatizacije u bilo kojem vidu, da će strogo čuvati vodozaštitne zone od zagađenja i nasrtaja sve brojnijih mešetara nekretninama, neka svakome bez obzira na socijalnu situaciju garantuju pravo na pitku vodu, neka prekinu špekulisati s bjelosvjetskim otimačima vode - jer nas sve to trajno ostaviti bez vode za piće", navodi se u saopćenju.

Poručuju da ne treba više usputnih mjera i zakona, uvjeravanja i obećanja, već je potrebno da voda bude zaštićena apsolutno, jasno i direktno Ustavom Kantona Sarajevo.

"Podsjećamo to smo tražili tokom javnih rasprava 2016/2017, to smo tražili na Svjetski dan voda 2017. godine, to smo tražili tokom Vodoodbrane u jesen 2017. godine, a cjelokupan materijal stavili smo na raspolaganje tadašnjem sazivu Skupštine", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije