... / Udruženje BH novinari: Ozbiljne prijetnje za sigurnost i život novinara Žurnala

24. 10. 2019. u 12:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo, državnoj sigurnosnoj agenciji SIPA i nadležnom tužiteljstvu za provođenje hitne i efikasne istrage o prijetnjama upućenim novinarima portala Žurnal, a nakon serije tekstova o mogućim kriminalnim radnjama povezanim s pranjem novca i narko dilerima.

Član narko kartela Tito i Dino prijeti novinaru Žurnala: Potraživat će ga u kanalima

"Znam da nisi ti, da je onaj drugi idiot. Ali eto koje budalaštine i laži se pišu. Čuj, mene neko potražuje. Ja evo završavam krov od zgrade i koja to policija mene potražuje. Neka, neka, doći će i mojih pet minuta, pa će i njega potraživati po kanalima, j....

Navode da se u videoporuci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin s mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i pominjanje djece novinara, decidno prijeti novinaru kako će ga "pretraživati po kanalima".

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju to ozbiljnom prijetnjom za sigurnost i život novinara Žurnala, prije svih Avde Avdića, autora serije članaka nakon kojih su uslijedile prijetnje, ali i svih drugih u redakciji ovog medija koji se bave istraživanjem tema povezanim s kriminalom.

Ističu da su prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara kriminalni čin, posebno brutalan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, te ne smiju biti sredstvo obračuna s medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Zbog toga odlučno zahtjevaju od nadležnih policijskih organa i tužiteljstva u BiH poduzimanje zakonskih ovlasti i mjera zašite sigurnosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju s policijom iz Holandije, kako bi bila sankcionisana osoba koja je poslala prijeteću videoporuku.

BH novinari  i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti međunarodne  organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o navedenim prijetnjama i ujedno zatražiti njihovu reakciju i poduzimanje potrebnih mjera internacionalizacije cijelog slučaja, saopćeno je iz Udruge/udruženja BH novinari.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA