Učenik sarajevske medrese osvojio prvo mjesto na takmičenju u Mekki

Radiosarajevo.ba
Učenik sarajevske medrese osvojio prvo mjesto na takmičenju u Mekki
Hafiz Ahmed Hamidović, učenik trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese, na 39. Svjetsko takmičenju učača Kur'ana u Meki osvojio je prvo mjesto u kategoriji 5 džuzeva (100 stranica) Kur'ana, prenosi bh. informativni servis INS.

Internacionalno takmičenje u hifzu Kur’ana Kralj Abdu-l-Aziz u Mekki, ustanovljeno je 1979. godine pod pokroviteljstvom kralja Abdu-l-Aziza a sastoji se od četiri kategorije: hifz cijelog Kur’ana sa tefisrom, hifz cijelog Kur’ana, hifz polovine Kur’ana, te hifz pet džuzeva Kur’ana.

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko godina da učenici Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva osvajaju prvo mjesto na Svjetskom takmičenju u Meki u kategoriji hifza 5 džuzeva.  Prije hafiza Hamidovića, prvo mjesto na takmičenju u Meki je osvojio hfz. Adnan Maati 2015. godine.

Vrijedi spomenuti da je drugo mjesto u kategoriji 5 džuzeva na 39. takmičenju učača u Meki osvojio i predstavnik regije, hfz. Ammar Muderizović koji je bio predstavnik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Hfz. Ahmed Hamidović je Kur'an počeo učiti napamet s pet godina, a hifz je pred Komisijom Rijaseta položio s 14-godina, 2014. godine! U to je doba bio najmlađi bosanski hafiz.

Osnovnu školu "Aleksa Šantić" u Sarajevu je završio s odličnim uspjehom, s svim peticama kako kažu, a trenutno je učenik trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Potječe iz divne porodice, koja mu pruža maksimalnu podršku na putu stjecanja znanja, a i njegov mlađi brat Bilal aktivno uči hifz.

Možemo reći da je Ahmedov cijeli život posvećen Kur'anu, i on je divan primjer uspješnog dječaka pred kojim je svjetla budućnost.

Uspjeh hafiza Ahmeda, osim što je njegov lični uspjeh, to je ujedno priznanje i njegovom muhaffizu, priznanje njegovoj školi Gazi Husrev-begovoj medresi i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije