Obilježavanje 50. godišnjice mature: Izrglimo se, ispričamo, bude i suza

A.I.M.
Obilježavanje 50. godišnjice mature: Izrglimo se, ispričamo, bude i suza
FOTO: Arhiv / Ova okupljanja su za većinu postala sastavni dio života
Druženja koja nose posebnu emociju i vociraju sjećanja jesu organizirane proslave mature koje su u posljednje vrijeme sve učestalije.

Zahvaljujući masovnijoj upotrebi društvenih mreža, Vibera i sličnih aplikacija dešavaju se susreti i viđenja s dragim osobama nakon decenija i decenija.

Međutim, učenici Građevinske tehničke škole u Sarajevu iz generacije 1964/1968 ovu praksu  održavali su oduvijek, a nedavno su, na njihovu veliku sreću, u velikom broju proslavili jubilarnu 50. godišnjicu mature.

Ova okupljanja su za većinu postala sastavni dio života - undefined

"Do 1988. godine povremeno smo se sastajali svakih pet do deset godina, ali od 2003. okupljamo se svake godine. Inicijator toga bio je naš školski drug Abdulah Henda koji je, nažalost, preminuo prije dvije godine. Vremenom svi smo toliko zavoljeli ta sastajanja da su ona postala sastavni dio naših života.

Ove godine, povodom proslave 50. godišnjice mature posjetili smo Građevinsku tehničku školu na Marijin Dvoru koju smo pohađali i gdje smo dobili na uvid školske dnevnike. Sve je to uveličala profesorica Zora koja je bila prisutna. Na stepeništu škole snimili smo grupnu fotografiju, svi smo je ramili, a bilo nas je 50, simbolično," priča Nusret Halilbašić penzionisani građevinski inžinjer .

Euforija se, kaže, nastavlja u grupi na Viberu.

"Zahvaljujući Viber grupi naša komunikacija postala je mnogo češća. Uostalom, na taj način razmjenjujemo i naše starije fotografije, a posebno su nam interesantne crno-bijele slike," dodaje Halilbašić.

Od 2003. do 2018. godine stari drugari svako druženje dokumentuju praveći spiskove prisutnih sa svim osnovnim podacima o datumu i mjestu druženja, brojevima telefona, adresama boravka... Svake dvije do tri godine na DVD-o kreiraju svojevrstan film od kratkih videa, a kolekcije fotografija ljubomorno čuvaju za dugo sjećanje.

Ova okupljanja su za većinu postala sastavni dio života - undefined

"Trudimo se da ostanemo što više uvezani, sada imamo i spiskove iz školskih denvnika za četiri razreda u kojima se nalaze imena 120 učenika. Ipak, najljepše od svega je to što se vidimo i sa prijateljima koji žive na različitim krajevima svijeta. Izglimo se, izljubimo, komentarišemo o izgledu, oblačenju, zdravlju...priči nema kraja, a bude i suza radosnica.

Naravno, svaki put mi se iznova uvezujemo i pomažemo jedni drugima ukoliko je to moguće, a najčešće je to nabavka nekog proizvada koji se ne može kupiti na našem tržištu," ističe bivši učenik Građevinske tehničke škole Sarajevo.

Uz muziku njihova druženjima traju do kasno u noć.

"Veselimo se zadugo i ove godine po prvi put na druženju je u istom restoranu bila i godinu starija generacija što je bilo posebno osvježenje, jer mi se svi poznajemo, završili smo istu školu, mnogo je lijepih uspoomena," zaključuje Halilbašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije