U subotu prvi "Ćevap fest"u Banjoj Luci

AA
U subotu prvi "Ćevap fest"u Banjoj Luci
Prvi Festival banjolučkog ćevapa pod nazivom "Ćevap fest" bit će održan u subotu, 13. januara, od 11 sati, najavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Banjoj Luci Radojičić je istakao da je ovo jedno od posljednjih dešavanja u 45 dana zimskih događaja.

"Cilj nam je da se ova manifestacija održi kao nešto što treba da promoviše domaći lokalni proizvod i brend. Banja Luka ima potencijal da s banjalučkim ćevapom napravi manifestaciju koja će biti tradicionalna", rekao je Radojičić.

U centru grada bit će postavljeni posebni šatori, trenutno je svoje učešće najavilo šest roštiljnica koje će banjalučki ćevap prodavati po popularnim cijenama.

"Cilj je da cijela manifestacija bude promocija domaćeg", kazao je Radojičić i dodao da će u manifestaciji učestvovati mnoge domaće kompanije koje se bave proizvodnjom pića.

U cjelodnevnom zabavnom programu, koji će završiti u 23.30, učestvovat će kulturno-umjetnička društva, tamburaši i mnogi drugi. Banjalučki ćevap, prema riječima Radojičića, prepoznaju i turisti u Banjoj Luci, a pozvao je građane da posjete ovu manifestaciju.

"Osim toga Banja Luka je pokrenula zaštitu geografskog porijekla i naziva banjalučkog ćevapa", kazao je on.

Nebojša Kuštrinović, promoter "Ćevap festa" rekao je da je banjalučki ćevap gastronomski brend koji zaslužuje više pažnje.

"Siguran sam da ni jedan turista kojih je u proteklim danima bilo mnogo, nije otišao, a da nije probao banjalučki ćevap", kazao je Kuštrinović i dodao da ko posjeti Banju Luku a ne proba njen ćevap- kao da nije ni bio u gradu na Vrbasu.

Govoreći o banjalučkom ćevapu, Kuštrinović je objasnio da se on ne razlikuje od drugih samo po pločici, nego i po somunu, odnosno lepinjom koja je posebna.

"Pravi se u specijalnim pećima na visokim temperaturama, tijesto je mekano. Naš ćevap najslađe se jede rukama ili čačkalicom", rekao je Kuštrinović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije