U Tuzli napravljen burek od 650 kilograma i porcija s 1.500 ćevapa

Anadolija
U Tuzli napravljen burek od 650 kilograma i porcija s 1.500 ćevapa
Tuzlom se danas širi miris bureka i ćevapa. Hiljade građana okupilo se na Trgu slobode, gdje se pokušava oboriti Ginisov rekord u pravljenju najvećeg bureka na svijetu, koji je pripreman u tepsiji prečnika šest metara.

Burek teži oko 650 kilograma, što je između četiri i pet hiljada porcija, a šest sati je pripreman u lokalnom restoranu, čiji su kuhari razvili kilometar i po jufke.

Prvobitno planirana porcija ćevapa "hiljadarka" povećana je na 1.500 ćevapa.

"Podijelit ćemo burek s narodom i dio ćemo poslati službama koje o nama brinu 24 sata, a to su vatrogasci, hitna pomoć, policija i Univerzitetski klinički centar. Naravno, imamo mnogo donacija danas od više privrednih subjekata prema institucijama koje rade s djecom", izjavio je Omer Isović, organizator prvog tuzlanskog Gastro show-a. 

Isović je najavio da će u roku od tri mjeseca stići potvrda da li je oboren Ginisov rekord, te dodao da je do sada najveći burek na svijetu napravljen u Ljubljani i prečnika je 5,5 metara, ali nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda. 

"Željeli smo s burekom i s ćevapima skrenuti pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti na naša tradicionalna jela, iako su Slovenci zaštitili ćevap, on je bosanski i uvijek će biti. I još nešto na kraju, burek je s mesom", poručio je Isović, te otklonio dilemu u vezi s nazivom ovog slasnog jela, kojeg nazivaju još i "kraljem pita". 

Osim obaranja rekorda, cilj događaja je i promovirati vrijednosti kupovine domaćih proizvoda. 

U ovoj manifestaciji učestvuju i brojna kulturno-umjetnička društva, horovi, orkestri te sportski klubovi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije