U srednjoj školi u Srebrenici uskoro novi smjer

Fena
U srednjoj školi u Srebrenici uskoro novi smjer
Delegacija Općine Srebrenica i Srednjoškolskog centra Srebrenica boravila je u Banjoj Luci, gdje je s ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Danom Maleševićem razgovarala o otvaranju novih smjerova za srednjoškolce u Srebrenici.

Direktor Srednjoškolskog centra Momčilo Cvijetinović kazao je da je u saradnji s Općinom te nakon anketiranja učenika zaključeno da treba uvesti u sistem obrazovanja novi smjer, a to je poljoprivredni tehničar.

"Cilj posjete Banjoj Luci bio je da razgovaramo o prijedlogu plana upisa učenika u prvi razred u školskoj 2017./2018. za srednju školu. Ove godine smo planirali da uvedemo novinu koja do sada nije bila na području naše općine, a to je novi smjer poljoprivredni tehničar te da vratimo kombinirani smjer u struci zdravstvo - fizioterapeutski i farmaceutski tehničar", rekao je Cvijetinović.

Odgovor od ministra Maleševića, kako je naveo, očekuje do kraja aprila.

Vršilac dužnosti načenika Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis Općine Srebrenica Bego Bektić kazao je da su s ministrom Maleševićem razgovarali o osnovnom, srednjom i visokom obrazovanju.

"Mi smo odlučili da istražimo koja su to zvanja u suficitu, a koja u deficitu te koje su potrebe u našoj zajednici. Proveli smo anketu u saradnji sa školama iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Ljubovije i Bajine Bašte. Razgovarali smo sa školskim odborom o uvođenju novih smjerova i odlučili da se uvede novi smjer poljoprivrede s obzirom na to da se oko 80 posto stanovništva na ovom području bavi poljoprivredom", naglasio je Bektić.

Istaknuo je da će razgovarati s dekanom Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu o uvođenju novih smjerova i upisu studenata.

Ministar Malešević obećao je da će posjetiti škole u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije