U Sarajevu obilježen Nacionalni dan Japana: Dobra saradnja između dvije zemlje

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu obilježen Nacionalni dan Japana: Dobra saradnja između dvije zemlje
FOTO: Radiosarajevo.ba / Nacionalni dan Japana u Sarajevu

Sakamoto Hidayuki, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini bio je domaćin prijema povodom Nacionalnog dana ove države.

U prisustvu velikog broja gostiju iz političkog, diplomatskog, kulturnog i javnog života u BiH, ambasador je predstavio brojne primjere dobre suradnje između Bosne i Hercegovine i Japana, na ekonomskom i kulturnom planu.

"Pored naše stalne podrške obnovi škola, domova zdravlja i sektoru deminiranja, koji uključuje ukupno 11 projekata u prošloj godini, Vlada Japana je donirala neophodnu opremu i vozila za posebnu namjenu za vodosnabdijevanje, setove agrometeoroloških sistema za posmatranje za civilnu zaštitu, te patrolna vozila za autoceste - rekao je on. Dodao je da su novi projekti tehničke pomoći također pokrenuti u sektoru javnog transporta sa Vladom Kantona Sarajevo, kao i mentorske usluge za mala i srednja preduzeća, a povećan je i obim saradnje sa Univerzitetom u Sarajevu.

Sakamoto je podsjetio da je novi car Japana, Naruhito, preuzeo tron prošle godine kada je održana ceremonija ustoličenja, u kojoj je među stranim zvanicama učestvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Tradicionalna proslava rođendana cara Japana bila je prilika je da se ukaže i na predstojeću Olimpijadu u Tokiju.

Nacionalni dan Japana u Sarajevu - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Nacionalni dan Japana u Sarajevu

Pod motom Ujedinjeni emocijom ovogodišnje Olimpijske igre bit će poprište na kojem će se boriti i bh.  sportaši. Ambasador Hideyuki Sakamoto je zaželio mnogo sreće i uspjeha Amelu Tuki, Larisi Cerić i Mesudu Pezeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije