U Sarajevu obilježen Dan državnosti Švedske, prisustvovao i Dino Merlin

2
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu obilježen Dan državnosti Švedske, prisustvovao i Dino Merlin
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Johanna Strömquist i Dino Merlin

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist danas je u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja, povodom Dana državnosti Švedske organizovala prijem za predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini, međunarodne zajednice, nevladinog sektora te za novinare, partnere i prijatelje.

Među uzvanicima je bio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, šef delegacije EU u BiH Johann Sattler, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut, ministar FUP-a Ramo Isak i naš veliki umjetnik Dino Merlin.

Ovogodišnja proslava je posebna jer također obilježava petstotu godišnjicu od formiranja moderne države Švedske, koje je uslijedilo 6. juna 1523. godine nakon izbora Gustava Vasa za švedskog kralja.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Tog dana također se obilježava godišnjica usvajanja novog ustava Švedske koje se desilo 6. juna 1809. godine. To se smatra iznimno važnim za razvoj parlamentarne demokratije u Švedskoj jer je dovelo do uspostavljanja nezavisnog pravosudnog sistema i uvođenja osnovnih prava kao što su pravo na vjeroispovijest, te pravo na slobodu medija i izražavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije