Dobro nam došli, ambasadorice: Johanna Strömquist predala akreditive

Radiosarajevo.ba
Dobro nam došli, ambasadorice: Johanna Strömquist predala akreditive
Foto: Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini / Ambasadorica Švedske Johanna Strömquist u društvu Željka Komšića

Novu ambasadoricu Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist predala je danas predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću akreditivna pisma njegovog veličanstva kralja Carla XVI Gustafa.

Tokom ceremonije ambasadorica Strömquist naglasila je postojanje izvrsnih odnosa između naše dvije države koji traju više od četvrt stoljeća.

Napomenula je da je Švedska bila i ostala jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH i trenutno je najveći donator među državama članicama EU.

Cilj razvojne saradnje je podržati reformske napore Bosne i Hercegovine na njenom putu ka članstvu u EU. Fokus je na demokratiji, vladavini prava, ljudskim pravima, okolišu i ekonomskoj integraciji u EU.

Također je istaknula bogatu razmjenu i brojne osobne veze između ove dvije države koje je stvorilo više od 80.000 osoba koje žive u Švedskoj a potiču iz Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije