U Jablaničkom muzeju izloženi predmeti pronađeni u rovovima iz II svjetskog rata

0
Radiosarajevo.ba
U Jablaničkom muzeju izloženi predmeti pronađeni u rovovima iz II svjetskog rata
Foto: Dženad Džino / Muzej "Bitka za ranjenike"

Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica izložio je nove eksponate.

Radi se o predmetima pronađenim u rovovima iz Drugog svjetskog rata koji su izgubljeni ili ostali iza borbi dok se vodila najhumanija bitka u historiji ratovanja, bitka za ranjenike.

Ovo je na svom Facebook profilu objavio Dženad Džino, poznati fotograf te istakao da su pored pomenutih predmeta, izloženi i predmeti iz njegove kolekcije koje sakuplja već nekoliko godina.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

O Muzeju "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica:

Navedena operacija, odnosno strateški plan o zajedničkom napadu Sila osovine započet početkom 1943.godine na široku teritoriju tzv. Bihaćke republike, kao i neuspjeh iste, u poslijeratnoj Jugoslaviji imao je važno mjesto u izgradnji memorijalne kulture i tradicije. Operacija je vođena u februaru i martu 1943.godine i tokom te operacije partizani su uspjeli spasiti blizu 4.000 ranjenika, uprkos združenom napadu Sila Osovine.

Od početka sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća na republičkoj razini započete su aktivnosti čiji je cilj bio da se Bitka na Neretvi dostojanstveno i cjelovito obilježi postavljanjem spomen – obilježja. Kao centralno spomen – obilježje Bitke na Neretvi 1978. godine svečano je otvoren memorijalni kompleks u Jablanici u čijem sastavu se nalazi i muzej te Spomenik na Makljenu u Prozoru, autora Boška Kućanskog.

Danas, ovaj muzej godišnje posjeti između dvanaest i petnaest hiljada posjetilaca. Pored stalne postavke „Bitka na Neretvi“ u Muzeju se nalazi i etnografska izložba jablaničkog kraja, a organizuju se i privremene i gostujuće izložbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije