U džamijama širom Bosne i Hercegovine obilježena noć Lejletul-Bedr

Radiosarajevo.ba
U džamijama širom Bosne i Hercegovine obilježena noć Lejletul-Bedr
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Džamija u Sarajevu

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras su u džamijama obilježili Lejletul-Bedr, noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka u historiji islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

Podsjetimo, Bitka na Bedru dogodila se 17. ramazana 2. godine po hidžri, ili 17. marta 624. godine. Muslimana je u toj historijskoj bitci bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje. 

O toj pobjedi se u Kur'anu kaže: "Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima."

Zato je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

Noć Lejletul-Bedra u Sarajevu  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Noć Lejletul-Bedra u Sarajevu

U znak sjećanja na bedranske borce u džamijama se uči Bedrija i poimenično se prozivaju svi borci Bedra, i hazreti Osman, koji je bio spriječen teškom bolešću svoje žene, Poslanikove kćeri, da učestvuje u bici.

Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletu-Bedra bit će održan u Ratnoj džamiji na Igmanu.

BIR Televizija je emitovala specijalni program posvećen Bedru. Ova televizija je jedina prenosila program uživo iz džamije na Igmanu.

Jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine bilo je i učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi, u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije