U 2019. s poskupljenjima, cijene se "napinju" dok god građani mogu podnijeti

Radiosarajevo.ba
U 2019. s poskupljenjima, cijene se "napinju" dok god građani mogu podnijeti
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Nakon što je poskupljenje goriva u 2018. izazvalo lančani rast cijena, pa smo skuplje plaćali režije, hranu, zdravstvo, prijevoz, građani Bosne i Hercegovine i u 2019. godinu su ušli s poskupljenjima!

Piše: Faruk Vele

Fenomen puzajućeg rasta cijena se nastavlja, kaže za Radiosarajevo.ba Marin Bago, predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja Futura iz Mostara.

Zasad su poskupjele cigarete, a rast će cijene vozačkih ispita, cijene električne energije za poslovne subjekte, što bi potom moglo da vodi rastu ostalih cijena. Tim prije nije isključeno novo poskupljenje cijena goriva.

Ne treba smetnuti s uma da će trgovci u svemu vidjeti svoju šansu za lov u mutnome.

"Definitivno možemo reći da u 2019. ulazimo s poskupljenjima. Isto se može očekivati, kao i prošle i pretprošle godine. Unazad 10 godina, imamo fenomen puzajućeg poskupljenja. Dakle, jednostavno se cijene 'napinju' onoliko koliko građani mogu podnijeti, a građani podnose. Ono što je ključno, jest
to što smo postali ustvari nepismeni politički, financijski, medijski, potrošački... Sada je to veliki problem. Sve dok mi ne povežemo politiku sa s cijenom kruha, goriva, zdravstvenih i ostalih usluga, mi nećemo moći mijenjati ništa", rekao je Bago za Radiosarajevo.ba.

Potrošačka korpa svake godine poskupi za najmanje nekoliko stotina maraka.

"Svaka vlast bi se odlično osjećala u ovoj situaciji. Povećavaju se cijene, a nema reakcija. Tko prati punjenje proračuna po osnovu PDV-a, on zna da se svake godine više i više novca sakupi u BiH po tom osnovu. Svaka vlast će to raditi dok ne dođe do otpora. A do otpora neće doći dok ne dođe do razumijevanja politike i cijena, jer je to lako povezati. Još uvijek nismo u toj fazi, a davno je bilo vrijeme", ističe Bago, dodajući da će trgovci sigurno iskoristiti priliku.

Prema njegovim riječima, kad je o gorivu riječ, cijene na tržištu nisu problem koliko nameti države koji dovode do cijena koje imamo sada na benzinskim pumpama. On dodaje da je jasno ne postoji nikakva politika u privredi i trgovini i da nju ne vode profesionalci.

"Ti nameti su uglavnom namjenski, za pravljenje autoputeva, magistralnih i lokalnih puteva. Do izgradnje tih puteva nije došlo. Gdje su milijarde koje smo uplatili samo zadnje dvije godine putem akciza? Mogli smo imati tri autoputa kroz BiH, mogli zaposliti sto tisuća ljudi direktno u izgradnji. Međutim, te pare su nestale plaćajući glasačko tijelo koje je uposleno u nenormalnoj administraciji i javnim poduzećima. Platili smo glasačko tijelo koje održava ovu vlast", zaključio je Bago.

Zato je, veli naš sagovorik, od izuzetne važnosti povezati cijene i politike u BiH. Do tada, naši novčanici će biti sve prazniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije