Spomenik / Turbe šejh Mustafe Gaibije: Gradiška čuva uspomenu na zaštitnika naroda

10. 06. 2018. u 12:21:00 AA

Shares: 0

Turbe šejh Mustafe efendije Gaibije koje se nalazi u Gradišci pored Tekijske džamije 2003. godine proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Jedno je od rijetkih koje nije srušeno u proteklom ratu, a uskoro bi trebalo da bude obnovljeno.

Zejnil Latifović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bosanskoj Gradišci podsjetio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da je Šejh Mustafa Gaibija, koji je živio u 17. stoljeću, jedna od znamenitijih ličnosti iz osmanskog perioda u Gradišci.

"Veoma je bio drag i omiljen među običnim svijetom, iz razloga što se borio uglavnom za njihova osnovna ljudska prava. Bio je čestit, pošten, pravedan, često je govorio vlastima istinu u lice što baš nije bilo popularno ni u to, a ni u ovo doba u kome mi živimo. Iz tih razloga je veoma omiljen među svijetom i ovo njegovo turbe, jedna je od rijetkih građevina u vlasništvu Islamske zajednice koja je u proteklom ratu ostala neporušena baš iz tog razloga što su ga svi cijenili, voljeli i poštovali i tad i danas imaju poseban odnos prema njemu", ispričao je Latifović.

Prenošenje turbeta

Kada je izbio austrijsko-turski rat 1683. godine on je Kara Mustafi-paši rekao da će lako doći do Beča, ali da će u povratku imati problema. Isto je govorio i njegovoj vojsci što se Kara Mustafi nije svidjelo, ali se desilo ono što je šejh Mustafa Gaibija predvidio.

"Izrekao je tom prilikom jednu rečenicu po kojoj ovdje uglavnom svijet pamti šejh Mustafu Gaibiju. 'Sava međa, Gaibijina leđa' aludirajući na to da će granica biti uspostavljena na Savi u tom periodu, a  evo i u današnjem vaktu je ostala tu granica i vjerujemo da se to neće promjeniti", rekao je Latifović.

Šejh Mustafa Gaibija je u 17. stoljeću u povratku osmanske vojske nakon neuspjele opsade Beča poginuo na obali Save. Njegovo prvobitno turbe, njegov mezar, nalazio se u Staroj Gradišci i podigao ga je austrijski kapetan Makar. Tu se nalazilo do 1954. godine kada je preneseno u Bosansku Gradišku.

"Prilikom prenošenja turbeta nije načinjena vjerna replika onoga iz Stare Gradiške. U Staroj Gradišci je bilo nešto malo veće sa drugačijom okolinom, međutim, prenešeno je tako i u ovakvom stanju u kakvom je danas 2003. godine je proglašeno nacionalnim spomenikom upravo iz razloga što je šejh Mustafa Gaibija ostavio neizbrisiv trag u povijesti BiH na ovom području boreći se za obespravljeni narod, ne bojeći ni vlasti, ni sultana, ni vezira, niti bilo koga drugoga", kazao je Latifović.

Dodao je da je to očigledno iz sačuvanih pisama koje je Gaibija upućivao kadijama i sultanima, velikanima tog perioda.

Objasnio je da Gaibija u prevodu znači tajnovit ili skriven.

"U svojim pismima, obraćanjima, govorima, je govorio u aluzijama, prenesenom značenju i zbog toga je i dobio nadimak Gaibija i o njemu malo podataka imamo osim što znamo da je rođen u okolini Livna, da je živio i djelovao u Kupresu, Banjaluci i Bosanskoj Gradišci. Znamo da je izučavao školu u Carigradu, da je šejh džilvetijskog, tarikatskog reda, da je na ovom prostoru imao tekiju, svoje derviše", rekao je Latifović i dodao da otuda potiče i današnji naziv Tekijska džamija, tekijski harem....

Žitelji znaju za turbe, ali ne i da je nacionalni spomenik

U Medžlisu Islamske zajednice u Bosanskoj Gradišci planiraju da uskoro započnu rekonstrukciju turbeta šejh Gaibije, ali pošto je proglašeno nacionalnim spomenikom to zahtjeva posebnu proceduru prilikom izrade projektne dokumentacije i prilikom same sanacije objekta.

"Svakako imamo namjeru i to je naša obaveza da taj objekat saniramo i da ga zaštitimo od daljeg propadanja jer je u lošem stanju obzirom da je prenešeno 1954. godine i nakon toga nije bilo nikakvih intervencija na ovom objektu", rekao je Latifović.

Na pitanje koliko stanovnici Gradiške u današnje vrijeme znaju za  turbe šejh Mustafe Gaibije Latifović je rekao da imaju informaciju da je tu, ali da većina ne zna da je u pitanju nacionalni spomenik BiH.

"Nerijetko vidimo puno našeg svijeta, i muslimana i nemuslimana Gradiščanaca, ali i onih koji nisu iz Gradiške da navrate, da posjete turbe, da prouče dovu uzvišenom Bogu za njegovu dušu, ali eto i zbog adeta da se naši velikani ne zaborave, ziharete se, obilaze se njihova turbeta tako i turbe Šejh Gaibije. Svakako nije zaboravljeno, a vjerujem i da i u budućnosti neće biti sigurno", rekao je Latifović.

Ispričao je i da u narodu postoji vjerovanje je boravak šejh Mustafe Gaibije imao zaštitničku ulogu za narod i područje, te da su bili zaštićeni od bolesti, nepogoda, pa i ratnih dešavanja. Obzirom da je Komisija za nacionalne spomenike BiH uz turbe stavila pod zaštitu cijeli prostor Tekijske džamije i mezarje na tom području se ne mogu dešavati nikakve promjene.

"Kažu i mrtav šejh Gaibija bdije nad Gradiškom, nad ovim područjem", dodao je Latifović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA