Trening za novinare: Kako poboljšati izvještavanje o zaštiti okoliša?

B. R.
Trening za novinare: Kako poboljšati izvještavanje o zaštiti okoliša?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U Sarajevu se održava trening za novinare o zaštiti okoliša. Cilj je poboljšati kvalitet medijskog izvještavanja o ovoj temi.

Učesnici treninga su novinari iz cijele Bosne i Hercegovine. Organizator je Centar za promociju civilnog društva (CPCD), čija projektna menadžerica Dajana Cvjetković smatra da novinari na ovu temu izvještavaju, kako je rekla, više informativno bez dublje analize.

"Ne uzimaju se svi uglovi priče. Izostavlja se najvažniji ugao, a to je baza o činjenicama odnosno dokazima u nauci. To je razlog zašto današnji trening ima više različitih govornika i govornica. Govorit će o različitim uglovima izvještavanja o ovoj temi", dodala je.

Ukazala je da će učesnicima treninga biti pokazani načini izvještavanja o zaštiti okoliša u Europi i svijetu. 

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Jedna od predavačica bila je novinarka Centra za istraživačko novinarstvo u Srbiji Dina Đorđević koja je nagrađena za izvještavanje o gradnji malih hidrocentrala u ovoj državi.

Ispričala je svoje iskustvo novinarskog rada o temi za koju je nagrađena, ali i drugim temama koje se odnose na okoliš.

"Centar za istraživačko novinarstvo je temu gradnje mini hidrocentrala držao vrućom. Mi smo prvi to istraživali. Paralelno s tim su se dešavali protesti u Srbiji. Nailazili smo na otpor institucija koje nisu želele da nam daju informaciju. Pokušavale su da to zadrže za sebe. Zahvaljujući mehanizmima istraživačkog novinarstva, koje mogu da koriste i dnevni novinari, mi smo uspevali da dođemo do bitnih informacija i rezultata - pokazali su da je to evidentan problem u Srbiji, jedan od gorućih u 2018. godini", navela je Đorđević.

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Pitanje okoliša je zanemarena tema u bosanskohercegovačkom društvu, poručio je učesnik treninga Mirnes Bakija. Zbog toga smatra da: "Izuzetno je važno naučiti kako izvještavati o ovoj temi. Mediji imaju izuzetno važnu ulogu. Mogu da zagovaraju velike stvari - da se uključi što veći broj ljudi kako bi zaštitili prirodu", naglasio je.

Mišljenja je da je izvještavanje, kako je naveo, površno.

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Trodnevni trening za novinare je dio projekta Misli o prirodi kojeg je podržala Vlada Švedske. Projekt nije namijenjen samo novinarima. Podrazumijeva finansijsku podršku za organizacije, formiranje eko hubova, te saradnju s školama i mladima po pitanju zaštite okoliša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije