Gdje za vikend? Posjetite beskrajne ljepote Krajine i rijeke Une

0
L. M.
Gdje za vikend? Posjetite beskrajne ljepote Krajine i rijeke Une
Foto: Printscreen / Štrbački buk

Ne znate gdje biste otputovali za vikend, a da nije na more? Želite istražiti ljepote Bosne i Hercegovine?

Naša zemlja bogata je prirodnim ljepotama, a sigurni smo da će vas oduševiti Krajina, sa prelijepom rijekom Unom, starim utvrdama, spomenicima bosanske historije i odličnom gurmanskom ponudom.

Iako je tek prije 14 godina ovo područje proglašeno kao područje od interesa za državu, koje je zaštićeno zbog prirodnih bogatstava, Nacionalni park Una zasigurno je postao jedna od najvećih atrakcija u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Riječ je o zaštićenom prirodnom području koje se prostire na 19.800 hektara, a koje se prostire dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu.

Martin-Brod i Štrbački buk

Martin-Brod i Štrbački buk samo su dio prirodnih atrakcija koje možete posjetiti na ovom području, koje je pravi raj za sve zaljubljenike u prirodu. Ovo su, ujedno, i najposjećenije zone parka, koji pored prirodnih bogatstava nudi uživanje u brojim sportskim i turističkim sadržajima.

Martin-Brod - undefined

Foto: Unasana.ba: Martin-Brod

Na ušću Unca u Unu nalazi se Martin-Brod. U ovom mjestu se nalazi najveći kompleks slapova u Nacionalnom parku 'Una', a nekad je ovdje postojao veliki broj mlinova i bučnica.

Naselje je poniklo iz srednjovjekovnog grada koji je podignut krajem XIV ili početkom XV vijeka na ušću Unca u Unu, a postoje mišljenja historičara da ovaj stari grad datira iz XIII vijeka.

U Martin Brodu se nalazi pravoslavni manastir Rmanj koji predstavlja važno duhovno središte sjeverne Tromeđe (trograničja Bosne, Like i Dalmacije).

Štrbački buk se sastoji od tri sedrena odsjeka širine 40 metara, a visine 23,5 metra. Smješten je između Loskuna i Kestenovca u klisurastoj dolini Une. Zajedno sa Velikim slapom predstavlja jedan od najprivlačnijih i najvrednijih spomenika prirode. U zoni vodopada i slapova odvijaju se i zanimljive turističke aktivnosti kao što rafting, kajak, kanu, posebna vrsta ronjenja, tzv. speed river diving, koje je okupilo mnoge turiste iz Češke, Mađarske, Francuske, Njemačke, a tu je i Una Regata sa jednom od najuzbudljivijih rafting staza u Evropi.

Štrbački buk - undefined

Foto: Unasana.ba: Štrbački buk

Na skoro 15 kilometara udaljenosti od Bihaća nalaze se Japodski otoci koji formiraju oblik srca gdje se priča nova priča o bh. turizmu i oživljava historija Japoda, najstarijeg ilirskog plemena.

Japodski otoci nevjerojatna su turistička atrakcija smještena uz hrvatsku granicu. Ade povezane drvenim mostićima teritorijalno graniče s prekrasnim Nacionalnim parkom Una. Samo je 40-ak kilometara udaljen od Nacionalnog parka Plitvičkih jezera. 

Ovaj turistički centar posjeduje uređeni parking, restoran, mjesto za logorsku vatru, beach bar, ali i mjesto za kampiranje od skoro 20.000 m2. Posebna atrakcija je kućica na drvetu, koju su izgradili za smještaj gostiju sa pogledom na Unu.

Šta sve možete doživjeti na rijeci Uni

Ribolov

Sportsko rekreativni ribolov u novije vrijeme predstavlja najzastupljeniju razonodu i za zaljubljenike prirode koji kao turisti posjećuju Nacionalni park uživajući u ribolovu mušičarenjem (fly fishing), kao i u drugim načinima ribolova koji su uobičajeni i dozvoljeni na bistrim i hladnim vodama rijeka Una i Unac.

Ronjenje i spiljsko ronjenje

Ronjenje na dah najrašireniji je i najstariji oblik ronjenja. U povijesti su se ljudi odvažavali na takve pothvate u potrazi za hranom, školjkama ili pak kako bi istražili potopljene objekte. 

Prava ronilačka avantura počinje upravo na rijeci Uni, jednoj od najljepših i najčistijih rijeka u Evropi. Nezaboravnu ronilačku priču možete doživjeti samo na jednom mjestu i jednoj rijeci – Uni, a koja obuhvata: Ronjenje ispod unskih slapova i Speed River Diving. Dok se vodena masa ruši sa predivnih slapova, kovitla i pretvara u pjenu, osjećate tu čudesnu dinamiku i shvatate da se nalazite u novoj ronilačkoj dimenziji speed river diving.

Kajakaštvo

Kajakaštvo uz rafting predstavljaju najuzbudljivije i najzastupljenije sportsko rekreativne aktivnosti na vodama Nacionalnog parka 'Una' koje nudi nekoliko odlično organiziranih rafting agencija koje će vam osigurati nezaboravne trenutke plovidbe najatraktivnijom dionicom na rijeci Uni od Štrbačkog buka do naselja Lohovo. Dionica se cijelom dužinom proteže kroz nacionalni park u dužini od 15 km.

Ovisno od vremenskih uvjeta tokom određene godine, sezona kajakaštva i raftinga na Uni traje od marta do oktobra.

Rafting na Uni

Rafting je spuštanje po manje ili više divljim rijekama u gumenom čamcu koji se naziva raft. To je avantura i pravi sportski i turistički užitak. Rafting izleti su pogodni za svakoga i nije potrebno prethodno znanje iz veslanja.

Rafting_Una_AA1.jpg - undefined

Foto: AA: Rafting na Uni

 Danas je Una dio velikog blaga prirodnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una-Regata. Rafting na Uni obično počinje iz Kulen Vakufa, bajkovitog naselja na vještačkom riječnom otoku, ispod prahistorijske utvrde Ostrovice, pa preko Ripča, Bihaća do Bosanske Krupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije